top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

5 essentiële holistische tips voor een evenwichtiger leven

De wereldwijde wellness-industrie was in 2018 maar liefst € 4 biljoen waard en het aantal blijft elk jaar groeien. Dit toont aan dat mensen zich steeds meer richten tot natuurlijke, holistische en niet-invasieve manieren om voor hun gezondheid te zorgen. Gezondheid is niet langer zwart wit en de behandeling moet alle fysieke en mentale factoren omvatten.


Dit is de reden waarom holistische geneeskunde de meest omvattende benadering van gezondheid is. De eenvoudigste definitie van holistische gezondheid is de oorzaak van een ziekte of gezondheidstoestand ontdekken en behandelen door alle systemen van het lichaam te bekijken. Dit omvat geestelijke gezondheid en welzijn omdat veel lichamelijke aandoeningen psychosomatisch zijn, d.w.z. veroorzaakt door mentale factoren.


Blijf lezen om 5 essentiële holistische tips te ontdekken die je helpen een evenwichtigere levensstijl te leiden.


Tips:


1. Eet gezond


Een holistisch voedingspatroon is een persoonlijke routekaart naar de juiste voeding die verder gaat dan het eten op je bord, calorieën tellen en een paar keer per week sporten. Het houdt rekening met je hele persoon en omvat een gezonde levensstijl. Het voedt je lichaam, vermindert chronische gezondheidsproblemen en verhoogt je energie.

Het eten van gezond, voedingsstof rijk en schoon voedsel is een essentieel onderdeel van de holistische levensstijl. Verwerkt voedsel zit vol kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen, zout en suiker en bevat weinig tot geen voedingsstoffen. Het zijn voornamelijk lege calorieën die je eerder moe maken dan doen bruisen van energie.


Thuis kan je proberen zoveel als mogelijk gezonde maaltijden te bereiden. Je maaltijden moeten rijkelijk gevuld zijn met verse groenten en fruit, gezonde vetten, magere eiwitten en volle granen.


Hier is een lijst met gezonde ingrediënten die je aan je voedingspatroon kan toevoegen:


  • Groene bladgroenten

  • Noten en zaden

  • Gezonde vetten (olijfolie bio en onverwarmd, kokosolie)

  • Gedroogd fruit

  • Bonen en linzen

Voor de niet veganisten en vegetariërs:

  • Vette vis (zalm, makreel, tonijn)

  • Kalkoenfilet, kipfilet en varkenslende

  • Volle zuivelproducten en eieren

Heb je een druk leven? Mealpreps! Bereid de avond ervoor gezonde snacks en lunches of bereid een keer per week meerdere maaltijden voor wanneer je thuiskomt. Tussendoor een lekkere appel geeft je veel meer energie dan zo'n chocoladereep met karamel en pinda's ;)


2. Blijf gehydrateerd


Juiste hydratatie is een ander essentieel onderdeel van een holistische gezonde levensstijl. Je lichaam is gemaakt van 60% water, dus uitdroging kan een doffe huid, droge mond, slechte slaap, cognitieve problemen, duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen, misselijkheid en verminderde energieniveaus veroorzaken.


Streef naar minstens 8 glazen water per dag. Je kunt je dagelijkse hydratatie halen uit water maar ook uit vers biologisch fruit, groenten, smoothies en thee. Gerechten kunnen ook een bron van hydratatie zijn, vooral soepen, stoofschotels, bouillons, maaltijden op plantaardige basis en salades.


Ben je het niet gewoon om veel te drinken bouw het dan langzaam op.
3. Beweeg

De eerste stap om gezond te leren leven, is meerdere keren per week sporten. Het is belangrijk om de juiste oefening en intensiteit te kiezen die bij jou past, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent.


Beweging is bewezen te helpen bij depressie, angst, chronische stress en andere stemmingsstoornissen. Het doet het niveau van de feel-good chemicaliën, endorfines genaamd, stijgen zodat je je na een sessie verfrist en energiek voelt.


Het is ook de beste manier om de energiestroom in je lichaam te verbeteren en je te helpen er op een dieper niveau met te verbinden. Bij elke fysieke activiteit is het belangrijk om te observeren hoe je je daarna voelt.


Niet alle vormen van beweging passen bij alle mensen en levensstijlen. Voor sommigen zijn intensieve training, fitness en cardio misschien de betere keuze terwijl anderen zich beter voelen door te gaan joggen of lekker stevig te wandelen. Yoga behoort tot één van de bewegingsvormen die voor iedereen geschikt is. Je hebt verschillende soorten die verschillen in intensiteit, voor ieder wat wils dus!


Luister altijd naar je lichaam en voer een volledige gezondheidscontrole uit voordat je aan een intensieve bewegingsvorm begint.4. Meditatie en ademhalingsoefeningen


Meditatie kan je hersenen veranderen en de grijze massa verhogen, dit is bewezen door talloze onderzoeken. In een wereld van overstimulatie door een overload aan informatie, activiteiten en marketingberichten is het vinden van een paar rustige momenten voor jezelf, je gedachten en je ademhaling onbetaalbaar.


Meditatie is een van de beste holistische gezondheidstips die je kunnen helpen een rustiger en evenwichtiger leven te leiden, zowel fysiek als mentaal. Het gaat erom dat je in het moment aanwezig bent, in het nu leeft en je geest niet laat afdwalen naar het verleden of de toekomst. Het huidige moment is alles wat er is in het leven en om het volledig te ervaren, moet je het accepteren.


Een fijne manier om meditatie te beoefenen is door bewust te ademen. Je ademhaling observeren en je concentreren op elke inademing en uitademing kan je stressniveau en je bloeddruk verlagen en meer zuurstof naar je hersenen brengen.


5. Digitale detox


Het belangrijkste doel van technologie is om ons leven gemakkelijker te maken, maar teveel ervan kan het tegenovergestelde effect hebben. Mensen raken verslaafd aan hun smartphones, computers en tablets met sociale media als de grootste boosdoener.


Geef jezelf een paar dagen om je hersenen te ontgiften van technologie. Als je het op het werk moet gebruiken, blijf er thuis dan van weg en doe in de plaats iets anders. Speel met je kinderen of huisdieren, breng tijd door met de familie en vrienden, speel een spel, lees een boek, doe iets leuk voor jezelf, beoefen of start een hobby zonder schermen.


Het matig gebruik van al je digitale apparaten is hier van cruciaal belang, dus probeer een aantal limieten in te stellen voor het controleren van je e-mail en je gebruik van sociale media. Je leven is tenslotte hier en nu, niet op je telefoon.Je kan deze tips gebruiken als een gids voor een holistische levensstijl.

Het leiden van een modern en dynamische leven kan stressvol zijn en het kan een negatieve invloed hebben op je welzijn. Langdurige periodes van stress kunnen leiden tot vermoeidheid, burn-out en tal van gezondheidsproblemen.

In plaats van naar een reguliere arts te gaan voor een Quick fix pilletje kan je een nieuwe aanpak proberen. Op deze manier behandel je de oorzaak van je aandoening en verminder of elimineer je lichamelijke en geestelijke symptomen.


Denk eraan, alles vraagt tijd. Ga stap per stapte te werk en zorg dat alles mooi in balans blijft.


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page