top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

4 tips voor het omgaan met veranderingWe gaan allemaal door verandering, het is het enige constante in het leven en het enige waarvan we weten dat het er altijd zal zijn. Het doet ons groeien! Verandering kan opwindend zijn maar soms ook heel erg ongemakkelijk aanvoelen, het kan stresserend zijn en daarom bieden we er vaak weerstand aan. Het maakt deel uit van de menselijke ervaring om je zelfs angstig en/of verward te voelen, zelfs als het een verandering is waarvoor je kiest en die je omarmt. Of het nu gaat om een nieuwe job, een grote nieuwe stap in het leven of het einde van een relatie, wanneer we ons door de transities van het leven bewegen, is de zorg voor onszelf het belangrijkst.


Stress en gevoelens van angst zijn volkomen normale reacties en zijn gebaseerd op ons overlevingsmechanisme. Als het leven constant is, weten je hersenen wat ze moeten doen, hoe ze moeten reageren en ervaar je stabiliteit. Wanneer verandering op te proppen komt kan het een mentale kortsluiting veroorzaken, plots weet ons overlevingsmechanisme even niet helemaal zeker meer hoe "je in leven te houden" en dan treedt er angst of spanning op.


Je kan spanning tijdens transitie niet alleen aanpakken maar er ook nog eens sterker van worden. Hieronder geef ik 4 tips om je door grote levensveranderingen te leiden, om verandering te omarmen en deel ze gerust met iemand die een overgangsperiode doormaakt.


Tips om in je kracht te blijven vóór, tijdens en na verandering:


1. Adem bewust en blijf in het nu

Neem elke dag een paar minuten om diep adem te halen en elk gevoel te erkennen dat je ervaart, zowel fysiek als emotioneel. Steek het niet weg en ga ermee aan de slag. Wat je ook voelt, het is goed zoals het is hoe ongemakkelijk het ook aanvoelt. Weerstand bieden zal het alleen maar erger maken.


Let ook op voor die malende gedachtestroom, je bent je gedachten niet! Of het nu gedachten zijn zoals "ik kan hier niet doorheen komen" of "dit is teveel voor mij om te verwerken". Door hetgeen te erkennen dat in je hoofd mentale ruimte inneemt, kan je het veranderen. Je kan eventueel eventueel ook een mantra creëren waarmee je de gedachtestroom probeert te verstillen wanneer je het moeilijk vindt om je te concentreren op je ademhaling. De bekendste en meest toegankelijke mantra is Om.


2. Heb vertrouwen

dat je de transitie kan doorstaan, je kan veel meer aan dan je denkt, heb vertrouwen in jezelf. Als we tegen onszelf zeggen dat we iets niet aankunnen is de kans groot dat onze acties op éénzelfde lijn liggen met onze gedachten en dat het zal resulteren in een mindere positieve uitkomst.


Als je een positieve houding aanneemt en vol vertrouwen tegen jezelf kan zeggen "ik kan dit" kan je met een heldere kijk de juiste stappen ondernemen, in het moment zijn en de weerstand tegen de verandering loslaten.


Ook al kan verandering ontmoedigend zijn het is dikwijls het gebrek aan zelfvertrouwen dat in de weg staat om vooruit te komen, neem je tijd en groei stap voor stap in het proces.


3. Dankbaarheid neerpennen

Het erkennen van alles wat mooi is in je leven is één van de oudste coaching trucjes. Dankbaarheid maakt nieuwe verbindingen in de hersenen. In plaats van je te concentreren op de moeilijkheid van een situatie, focus je je op alles waar je dankbaar voor mag zijn. Al zijn het kleine dingen zoals je plant die nieuwe bloemen krijgt, je kind dat naar je lacht of je favoriete koffiebar die een extra dag open is. Hoe klein ze ook zijn het zijn nog steeds momenten om dankbaar voor te zijn.


Vaak wensen we dingen en als we op dat punt van verandering zijn, klagen we en vergeten we hoe mooi het is en dat we ervoor hebben gekozen. Neem elke dag een paar minuten om alles op te schrijven waar je dankbaar voor bent en merk op hoe jouw mindset veranderd in de positieve zin van het woord.


4. Visualiseer het doel

Ik vraag mijn cliënten altijd: wie wil je zijn als dit voorbij is en hoe wil je dat je leven eruit ziet? Eenvoudige vragen die dikwijls moeilijk te beantwoorden zijn. De toekomst waar we naartoe leven is wat ons het heden geeft. Als je kan visualiseren wat er aan de andere kant van een grote levensverandering staat, zul je geïnspireerd en minder bang zijn om verder stappen te ondernemen. Of het nu gaat om voor de eerste keer de sleutel van je nieuwe huis om te draaien of het openen van een eigen zaak, met een visuele ervaring kan je motiveren en inspireren tijdens uitdagende en onzekere tijden.


De sleutel in het omgaan met verandering is bewust aanwezig zijn, zelfs wanneer je bezig bent met het proberen te overleven van een situatie. Verandering is onvermijdelijk, dus waarom zouden we proberen het te weerstaan? Elke moeilijke situatie biedt de kans om te groeien. Een positieve houding zal je niet alleen helpen om de situatie door te komen maar zal je ook sterken eens je je doel hebt bereikt.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

KKV Thee

Golden milk

Comments


bottom of page