Van zuurkool tot kimchi: versterk je darmen met probiotische voeding (inclusief recept!)
Gezonde darmen, ook wel gut health genoemd, is een hot topic in de gezondheidswereld. Onze darmen spelen namelijk een belangrijke rol in onze algehele gezondheid en welbevinden. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor de vertering van voedsel en de absorptie van voedingsstoffen. Een gezonde darmflora, bestaande uit vooral goede bacteriën, helpt bij de vertering en beschermt ons tegen ziekteverwekkers.
Een ongezonde darmflora kan jammer genoeg leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals diarree, constipatie, maag- en darmontstekingen en zelfs obesitas. Ook kunnen problemen in de darmen leiden tot een verminderde weerstand en een verhoogd risico op chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Het is daarom belangrijk om onze darmgezondheid in de gaten te houden en te werken aan een gezonde darmflora. Dit kun je doen door gezonde voeding te eten, voldoende water te drinken en stress te verminderen. Ook probiotica, in de vorm van yoghurt, gefermenteerde groenten of supplementen, kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darmflora.
Het is goed om te weten dat een gezonde darmflora niet alleen belangrijk is voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale gezondheid. Studies hebben aangetoond dat er een link bestaat tussen een gezonde darmflora en een vermindering van angst en depressie. Het is dus niet onbelangrijk om er e ven bij stil te staan en zelfs je darmflora te verbeteren.
Ik schrijf dus graag een lijstje voor je neer van voedingsmiddelen om de darmflora te ondersteunen, samen met een eenvoudig vegan (zodat iedereen ervan kan genieten) kimchi-recept.
Voedingsmiddelen die de darmflora ondersteunen
Zuurkool – gefermenteerde witte kool, rijk aan probiotica
Kimchi – een Koreaanse, gefermenteerde groentemix (recept hieronder)
Kombucha – een gefermenteerde theedrank, rijk aan probiotica
Miso – Japanse gefermenteerde sojabonenpasta, goed voor de darmgezondheid en heerlijk in je soep
Tempeh – gefermenteerde sojabonen, een goede bron van plantaardige eiwitten en probiotica
Ongepasteuriseerde appelazijn – kan helpen bij spijsvertering en darmflora-balans
Kefir (plantaardig) – plantaardige kefirvarianten zoals kokos- of waterkefir bevatten goede bacteriën
Gefermenteerde groenten – andere groenten zoals wortelen, bloemkool, en bieten kunnen gefermenteerd worden voor probiotische voordelen
Prebiotische vezels (bananen, asperges, knoflook, en ui) – voeden de goede bacteriën in de darmen
Vegan Kimchi Recept
Ingrediënten:
1 Chinese kool, in repen gesneden
1 wortel, in dunne plakjes
4 radijsjes, in dunne plakjes
4 bosuitjes, in stukjes van 2 cm
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stuk verse gember (3 cm), geraspt
2 eetlepels Koreaanse chilivlokken (Gochugaru) – pas de hoeveelheid aan naar smaak
1 eetlepel zout
2 eetlepels sojasaus of tamari
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof)
Bereidingswijze:
Inzouten van de kool: Doe de kool in een kom en strooi het zout eroverheen. Masseer het zout in de kool en laat het ongeveer 1-2 uur staan totdat de kool slap wordt. Spoel de kool af om overtollig zout te verwijderen en laat het goed uitlekken.
Maak de kimchipasta: Meng in een aparte kom de knoflook, gember, chilivlokken, sojasaus, rijstazijn, en ahornsiroop tot een gladde pasta.
Mix de groenten: Voeg de wortel, radijsjes, en bosuitjes toe aan de uitgelekte kool en schep de kimchipasta erdoor. Zorg dat alle groenten bedekt zijn met de pasta.
Fermentatie: Doe de kimchi in een schone glazen pot en druk het goed aan zodat er geen luchtbellen ontstaan. Dek de pot af met een deksel, maar laat een klein beetje ruimte voor de lucht om te ontsnappen tijdens het fermentatieproces.
Laat fermenteren: Laat de kimchi 1-5 dagen op kamertemperatuur staan. Proef dagelijks: wanneer het de gewenste smaak heeft bereikt, kun je de pot in de koelkast zetten om het fermentatieproces te vertragen. De kimchi blijft enkele weken goed in de koelkast en wordt met de tijd smaakvoller.
Eet er geen te grote porties van, want dan beland je op het toilet ;-) Het is een bijgerechtje dat prima bij al je Aziatische gerechten past of je et het als klein snackje tussendoor. Geniet van deze gezonde, probiotische boost voor je darmen en laat me gerust weten of het gelukt is!
Liefs,
Ine
Comments