top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

6 voordelen van Yoga

Om van de talloze voordelen van een yoga practice te genieten moet je gelukkig niet lenig zijn en je als een krakeling in één of andere veel te moeilijke houding proberen te manoeuvreren. Het enige wat je moet doen is het zoveel mogelijk beoefenen, ademen en loslaten. Yoga is geen wedstrijd met de persoon voor of naast je. Iedereen heeft een ander lichaam en een andere geschiedenis. Wat je nu kan doen is meer dan genoeg.

Ben je misschien nog op zoek naar een reden om yoga eens uit te proberen? Ik geef je alvast 6 van de talloze voordelen.


1. De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat het je flexibel maakt.

Trek je er vooral niet teveel van aan als je niet met je handen aan je voeten kan. Blijf consequent in je aanwezigheid op de mat, je merkt vanzelf dat je gradueel vooruitgang maakt en voor je het weet buig ook jij je in houdingen die je eerst onmogelijk achtte. Je zal redelijk snel merken dat fysieke ongemakken minder worden en zelfs verdwijnen. Zo kunnen stijve heupen bijvoorbeeld pijn in de onderrug en/of knieën veroorzaken.


2. Het maakt je sterker.

Sterke spieren doen gelukkig meer dan je er fit doen uitzien. In ellke vorm van yoga yoga bouw je kracht op wat goed is tegen bijvoorbeeld rugpijn en arthritis. Als je kracht opbouwt via een yoga practice blijft je lichaam mooi in balans vanwege de vele houdingen waarin je ook je spieren stretcht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een work-out in de fitness waar je flexibiliteit dikwijls ten koste gaat van krachttraining.


3. Het maakt je gelukkiger.

Kon jij als kind het ook uren volhouden om radslagen in de tuin te doen? kinderen hangen dikwijls intuïtief ondersteboven omdat het hun een gelukzalig gevoel geeft. Ook in yoga buigen we veel voorover en zijn er tal van armbalans houdingen. Uit onderzoek blijkt dat een consistente yogapraktijk een helend effect heeft op depressie en dat het leidt naar een significante toename van serotonine, het gelukshormoon, en een sterke afname van cortisol, het stress hormoon. Op naar de yoga dus om lekker met je hoofd naar beneden te hangen en te bewegen om bijvoorbeeld het winter dipje tegen te gaan.4. Het geeft je mentale rust

Yoga vermindert de fluctuaties van de geest. Met andere woorden, het vertraagt de mentale lussen van frustratie, spijt, woede en angst die stress kunnen veroorzaken. En omdat stress de oorzaak is van onnoemelijk veel gezondheidsproblemen - van migraine en slapeloosheid tot, MS, eczeem, fysieke pijnen, hoge bloeddruk en hartkwalen - als je leert je geest te kalmeren, zul je waarschijnlijk gezonder en hopelijk ook langer leven.


5. Het boost je zelfvertrouwen

Velen van ons lijden aan een chronisch laag zelfbeeld. Als je hier negatief mee omgaat door bijvoorbeeld te veel of te weinig te eten, te hard te werken, drugs te gebruiken, etc. zou het kunnen dat je op termijn daar op fysiek, mentaal en spiritueel niveau een prijs voor moet betalen. Kies je voor een positieve benadering en yoga beoefent, zal je merken en voelen dat je zelfvertrouwen stijgt en je beter in je lijf en hoofd zit.


6. Het maakt je bewuster

Het consistent beoefenen van yoga brengt niet alleen je lijf in beweging maar ook ons bewustzijn. Er vindt een langzame maar zekere shift plaats waardoor je andere en bewustere keuzes maakt. Je kiest bijvoorbeeld voor gezondere voeding, voor een gezondere levensstijl in het algemeen en je bent je er bewuster van hoe je tegen anderen praat. Hoe bewuster je bent, hoe makkelijker het wordt om los te komen van destructieve emoties. Ook is het makkelijker om afstand te nemen van het drama in je eigen leven en om stabieler te blijven bij het ontvangen van minder goed nieuws.


Voilà, redenen genoeg als je het mij vraagt om telkens opnieuw trouw naar je mat te keren of om te starten met yoga.

Enjoy!


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

KKV Thee

Golden milk

Comments


bottom of page