top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

8 tips voor minder stress in 5 minuten

Bij het nastreven van een optimale gezondheid is het onder controle houden van ons stress niveau een essentiële sleutel om ons doel te bereiken. Hoewel stress een normaal onderdeel van het dagelijkse leven is en het menselijk lichaam het effectief in kleine dosissen kan verwerken, wordt het problematisch wanneer we telkens opnieuw tot het uiterste worden gedreven. Overmatige stress kan een negatief effect hebben op alle aspecten van je gezondheid en je leven in het algemeen. Maak van minstens één van deze snelle en eenvoudige technieken een dagelijkse gewoonte om de impact van stress op je leven te verminderen.1. Sluit je ogen


Ja, zo simpel is het. Zodra je je ogen sluit beginnen je hersenen ontspannende en rustgevende alfa hersengolven te genereren. Dus zet je eventjes comfortabel neer en sluit je ogen voor enkele minuten.


2. Zit in stilte


Probeer een stille ruimte te vinden, sluit je ogen en zit gewoon in volledige stilte. Focus op de kwaliteit van stilte en op hoe het voelt.


3. Ga even naar buiten


Slechts een kort moment met de natuurelementen kan een diepgaand stressverlichtend effect hebben. Voel de wind of zon tegen je huid, luister naar de gevallen bladeren die zachtjes ritselen of naar de vogels die vrolijk fluiten. Kijk naar de wolken, de zon, bloemen en bomen en geniet ervan.


4. Maak een to do lijstje


Maak een lijstje van de dingen die je echt moet doen. Als je ze uit je hoofd haalt en op papier zet krijg je meer grip op je geest. Zorg ervoor dat je een haalbaar lijstje maakt en vergeet ze zeker niet af te vinken want dat geeft een fijn gevoel!5. Trek een sprintje


Beweging is een uitstekende manier om stress te verlichten. Het verhoogt de productie van endorfines, de hormonen die pijn verlichten en je een gevoel van welzijn geven en het stressresponssysteem letterlijk uitschakelen. Wanneer stress overweldigend wordt, kan een sprintje van amper 30 seconden je aandacht afleiden van hetgeen wat stress veroorzaakt. Stel je tijdens het sprinten voor dat je negatieve energie afvoert, deze uit je lichaam duwt en achter je laat. Een korte opwarming is hier voor sommigen misschien wel aangeraden ;)6. Adem


Neem even de tijd om langzaam en diep in te ademen door de neus en vanuit de buik, focus je op het geluid van de lucht die weer door je neusgaten naar buitenkomt terwijl je op een langzame en gecontroleerde manier uitademt. Dit helpt je te concentreren en leidt de aandacht af van de stressfactor.

Bovendien activeert het diep en langzaam ademhalen het parasympathische zenuwstelsel en schakelt het de stressrespons uit.


7. Lach


Ongeacht de activiteit waarmee je bezig bent, helpt een eenvoudige lach op je gezicht je te ontspannen. Probeer het maar! Het hoeft geen echte glimlach te zijn, een nep-glimlach zal je net zo goed van dienst zijn. Combineer het met enkele diepe ademhalingen en verdubbel zo de voordelen.8. Groene gelukzaligheid


De kleur groen heeft een ontspannend effect op ons mensen, zorg voor voldoende planten op je werkplek. Probeer elke 20 minuten 1 minuutje naar iets natuurlijks groen te kijken zoals de planten binnen of de bomen buiten.

Het onder controle houden van stress is een belangrijk onderdeel van zelfzorg. Optimale gezondheid is onmogelijk wanneer het lichaam zich in een constante staat van stress bevindt. Neem elke dag wat tijd om je lichaam en geest te ontspannen en geniet van de fysieke en mentale voordelen die deze korte methoden voor stressverlichting kunnen bieden.


Zoals gebleken hoeft het dus niet tijdrovend te zijn, je hebt maar eventjes nodig om je stress niveau weer te doen dalen. Uiteraard geldt ook hier de regel, hoe meer je het doet zoveelste groter het voordeel. Probeer het eens 2 weken uit en laat me gerust weten hoe het voelt.


Enjoy!

194 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

KKV Thee

Golden milk

Comments


bottom of page