top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Empathie in tijden van conflict

5 tips om je hart open te houden zonder jezelf te verliezen

In een wereld waar nieuwsberichten ons sneller bereiken dan ooit kan het voelen alsof we worden overspoeld door golven van ongeloof, verdriet en frustratie. De afgelopen 2 weken heeft me niet enkel bij de keel gegrepen maar ook bij het hart, ook al houdt dit conflict tussen Gaza en Israël, het onrecht ervan, me al jaren bezig. Het collectieve trauma is hartverscheurend en de onrechtvaardigheid ondraaglijk.


Net zoals ongetwijfeld velen van jullie, voel ik de druk van dit conflict op mijn schouders, in mijn zenuwstelsel en in mijn hart. Telkens wanneer we naar het nieuws kijken of luisteren, een nieuws app openen of sociale media, worden we geconfronteerd met verhalen over verlies, angst en ontreddering. Dit heeft me de afgelopen tijd zo geconsumeerd dat het voelde alsof er geen ruimte meer was voor iets anders. En ik weet dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. Er zijn zoveel mensen die diep geraakt worden door wat er gebeurt en die zich dan ook totaal machteloos voelen. Maar ook nu mogen we blijven onze tools voor innerlijke rust gebruiken. Ik probeer meer in meditatie te zitten en mijn telefoon terug meer weg te leggen, want het is nodig! Toen ik net uit meditatie kwam voelde ik inspiratie om dit artikel te schijven en enkele tips met jullie te delen.


Ik hoop hiermee dat je je hart kan openhouden en medelevend kan blijven, maar ook jezelf kan beschermen tegen overweldigende gevoelens:


1. Stel grenzen omtrent je mediaverbruik.

Het is begrijpelijk dat je op de hoogte wilt blijven, maar constante blootstelling aan tragisch nieuws kan impact hebben op je welzijn. Kies bijvoorbeeld een vast tijdstip om het nieuws te checken en probeer daarbuiten bewust te zijn van je consumptie.


2. Zoek steun in je community.

Het delen van je gevoelens en gedachten met vrienden en familie kan je helpen je minder geïsoleerd te voelen. Het is ook fijn om te luisteren naar anderen die vergelijkbare gevoelens ervaren, op die manier besef je dat je niet alleen bent.


3. Mediteer.

Zelfs een paar minuten meditatie per dag kan je helpen je gedachten te centreren en je geest en zenuwstelsel te kalmeren. Probeer je te concentreren op je ademhaling of gebruik geleide meditaties die specifiek gericht zijn op vrede en heling, zoals een 'loving kindness meditatie'. Die kan je terugvinden op ons yoga en meditatie platform en is een krachtige manier compassie en heling.4. keep on moving.

Je lichaam bewegen is een fijne manier om stress en spanning te verminderen. Het kan zo simpel zijn als een wandeling, heerlijk ademenen en bewegen op je yogamat of dansen in je keuken. Alle vormen van beweging kunnen helpen om je energie te kanaliseren en je gedachten te verzetten, al is Yoga daarin, samen met jou als beoefenaar, toch de winnaar.


5. Help waar je kan helpen, maar ken ook je grenzen.

Het doet ons als mens deugd om ons steentje bij te dragen, maar zorg ervoor dat je jezelf niet uitput. Kleine acties, zoals geld doneren, het tekenen van petities of het delen van informatie en je steun betuigen kunnen ook een verschil maken.


Het zijn complexe tijden maar weet dat het oké is om jezelf niet te vergeten, zelfzorg is niet egoïstisch, het is productief. Het stelt ons in staat om op te laden en te herstellen, zodat we ons steentje kunnen bijdragen, onze ogen niet hoeven te sluiten en de wereld met een open hart kunnen blijven benaderen, zelfs in de meest uitdagende tijden. Want het openhouden van je hart is zowel een teken van veerkracht als onze diepste daad van moed en mededogen.


Dat je altijd de balans mag vinden tussen de zorg anderen en zorg voor jezelf.

Liefs Ine
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page