top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

12 tijdverspillers

Alles waaraan je je tijd verspilt verspilt ook je energie. Met een steeds drukker wordend leven voelen veel mensen zich regelmatig moe en uitgeput. Wanneer de vermoeidheid die je ervaart echter levensstijl gerelateerd is, zijn er gelukkig veel dingen die je kan doen om je energieniveau te verhogen. Je moet je natuurlijk wel bewust zijn van hetgeen wat mogelijks jou je tijd en dus ook je energie kost. Ik ging op zoek naar tijdverspillers en kan me relateren aan meer dan één van hen, door ze actief aan te pakken is mijn leven een stuk rustiger geworden.

Hierbij dus een lijst van 12 mogelijke tijdverspillers:


1. Perfectionisme

Just do it, alles wat goed gedaan is is beter dan perfectie. Blijven werken aan iets terwijl het reeds goed genoeg is is tijd en dus ook energie rovend. Is het voor jou ook herkenbaar dat het toch nooit perfect genoeg is?


2. faalangst

Heeft het potentieel ons tegen te houden terwijl het meestal ongegrond is. Initiatief nemen gaat gepaard met moed en wanneer je moedig bent bestaat nu eenmaal de kans dat je zul falen. Uit het niet slagen in iets kan je veel leren!


3. Jezelf vergelijken

Maakt je onproductief! Iedereen is uniek en je hebt je eigen talenten en sterktes. Jezelf vergelijken met anderen kan je jaloers, bitter en onzeker maken. Concentreer je liever op je eigen talenten.


4. Dezelfde fouten blijven maken

Ik schreef het al; "van je fouten kan je leren", je leert wat er misging en je probeert het anders aan te pakken. De boodschap is kort: leer van je fouten.


5. Onafgewerkte taken

Ze vragen veel aandacht en energie, ofwel maak je je taken af ofwel geef je ze uit handen.


6. Een 'people pleaser' zijn

Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen en te houden. Iedereen is anders en heeft een andere mening. Doe wat jou energie geeft en let op voor meningen van anderen die je niet vooruit helpen.


7. Zeuren

Ik zeg niet dat je nooit eens lekker goed mag zagen maar het verandert niets aan een situatie, als er iets misgaat probeer dan te reflecteren en ernaar te handelen. Kom je zelf niet tot een oplossing vraag dan hulp, durf beroep doen op de mensen in je omgeving en hun talenten.


8. Wachten op inspiratie

Nieuwe ideeën zijn het resultaat van actie ondernemen, werken, brainstormen en oefeningen maken. Rust vinden in je hoofd maakt ruimte vrij voor creativiteit, yoga en meditatie zijn hier de perfecte tools voor. Mijn beste ideeën komen naar boven wanneer ik mediteer!


9. Alles alleen doen

Het is vermoeiend, het geeft je stress en tastbare resultaten blijven dikwijls uit. Probeer te delegeren, samen te werken en hulp te accepteren.


10. Gebrek aan prioriteiten

Probeer je niet betrokken te geraken bij zaken die voor jou niet belangrijk zijn, wanneer je voelt dat ze mentaal doorwegen is het meestal niet het juiste voor jou. Iets kan perfect fysiek vermoeiend zijn maar je toch mentaal veel energie geven.


11. Zorgen maken om de mening van anderen

In plaats daarvan kan je je focussen op wat echt goed is voor jezelf.


12. Je leven niet leiden

Het maakt je ongelukkig. Luister naar je hart, volg je eigen pad en leer nee zeggen. Stel jezelf de vraag wat jij nodig hebt om een rustig en gelukkig leven te leiden en handel er dan naar. Weet je niet hoe? Daarvoor zijn wij coaches er! Of blijf je liever hangen bij nummertje 9?


Misschien kan je even stilstaan bij dit lijstje en de punten aanpakken waarvan jij het gevoel hebt dat ze teveel van jouw tijd en energie kosten. Stap per stap zonder teveel druk.

Geniet nog van je dag!

Ine
243 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page