top of page
 • Foto van schrijverIne Maes

6 ideeën voor een holistisch self care plan

Velen van ons hebben zoveel verantwoordelijkheden in het leven dat we vergeten voor onszelf te zorgen. Zelfzorg is een belangrijk aspect van stressmanagement. Goed voor jezelf zorgen kan bijdragen tot een langdurig welzijn van lichaam, ziel en geest. Zelfzorg is geen verwennerij, het is de kern van ons welzijn. Met zelfzorg bedoel ik doelbewust en actief tijd voor jezelf nemen om iets te doen dat je goed doet voelen en je energie geeft. Een holistisch zelfzorgplan kijkt naar hoe we ons lichaam, onze ziel en geest behandelen. We kunnen kleine stappen ondernemen om stress te verminderen en de kwaliteit van ons leven te verbeteren.


Self care is een term dat we de laatste jaren steeds meer zien opduiken. Maar wat is het precies? Gezicht maskers, massages, baden?

Alle bovenstaande dingen kunnen een vorm van zelfzorg zijn maar misschien niet voor jou. Zelfzorg is niet een 'one size fits all'. Zelfzorg moet vooral dienen als een reminder dat ook jij prioriteit mag krijgen. Dus wat het gezichtsmasker voor de ene persoon kan zijn is misschien wel een mooie ochtendwandeling voor iemand anders. Je moet vooral kiezen voor een ritueel dat je energie geeft en je goed doet voelen.

Komt zelfzorg voor jou niet natuurlijk dan moet je proberen je mindset te veranderen. Geloof me, I know the struggle. Het is hetzelfde als elke ochtend een glas water drinken of zoals je tanden poetsen.


Enkele voordelen van zelfzorg:

 • meer energie

 • stress verlagend

 • een fris nieuw perspectief op het leven

 • meer positiviteit

 • het creëert meer geluk, rust en vrede binnenin

 • het maakt je gezonder

 • je goed voelen over je lichaam

 • meer zelfvertrouwen

 • verhoogde passie voor het leven

 • verhoogd de motivatie


Om je te helpen bij het starten van één of meerdere zelfzorg rituelen geef ik je graag enkele ideeën die voor jou ontspannend zouden kunnen zijn en je de juiste tools geven om de eerste stappen te zetten naar een meer doelgericht en zinvol leven. Want self care is een must voor iedereen. Toch?
1. Sta op en rek je lichaam uit


Een flow van een minuutje of 2 is letterlijk alles wat je nodig hebt om je lichaam energie te geven. Zodra je opstaat en voordat je je e-mails ofzo bekijkt, stretch je je hele lichaam uit om jezelf de rest van de dag voldoende energie te geven.

Het kost niet veel tijd en je merkt echt een verschil in je energie niveau. Als mensen me vragen hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen, raad ik altijd aan om een dagelijkse routine van vijf tot tien minuten te vinden. Ik weet het, je wekker nog 10 minuten eerder zetten klinkt niet heel erg aantrekkelijk maar ik durf met zekerheid te zeggen dat als je het een tijdje de kans geeft je niet meer zonder zal willen. Je kan natuurlijk ook 10 minuten eerder naar bed gaan zodat je niet minder hoeft te slapen.
2. Neem een bad of mediteer onder de douche


Hou je van water dan kan baden een heerlijk deel uitmaken van je persoonlijke zelfzorg rituelen. Je voegt eventueel nog een heerlijk ontspannende olie aan je water toe, voor de romanticussen enkele kaarsjes en klaar ben je voor een ontspannende portie zelfzorg.

AIs een warm bad nemen toch niet jouw ding is neem dan een paar minuten voor jezelf onder de douche. Tijdens het douchen kan je ook een korte meditatie doen van één tot twee minuutjes.

Sluit je ogen, adem de stoom in en concentreer je op je ademhaling. Voila! Je mediteert. Het moet niet aanvoelen als een extra item op je 'to do' lijst maar als een fijne gewoonte, het is een onderdeel van het leven. Wassen doe je jezelf toch.3. Dagelijkse huidverzorgingsroutine


Nee, dit betekent niet dat je een enorme collectie luxe producten moet aankopen. Het betekent gewoon dat je de tijd moet nemen om je eigen ingekorte ritueel te cultiveren in de ochtend en voor het slapengaan, zo simpel of uitgebreid als je zelf wil.

Ja ik geef het toe, ik ben een 'skin care junkie' het is één van mijn dagelijkse routines die ik niet oversla. Mijn huid houdt ervan en ik word er echt blij van. Ik kies al enkele jaren voor clean beauty, natuurlijke en biologische producten die echt werken. Toegegeven, ik ben verwend! Mijn zus is clean beauty expert pur sang en sinds de opening van haar "Blos Shop" is mijn badkamerkast er alleen maar op vooruit gegaan.4. Leg je telefoon weg en lees een boek


Een grote stap in je self care plan is om uit je eigen hoofd te komen en wat perspectief te krijgen. Leg je telefoon weg en lees een leuk tijdschrift of een boek. Laat je inspireren,

zet de tijd even stil (e-mails kunnen altijd wachten) en besteed een paar minuten aan wat je het meeste energie geeft. Zelfzorg is belangrijk, hoe beter je voor jezelf zorgt zoveelste beter je voor anderen kan zorgen.5. Green power


Zoek de natuur op, wandel tussen de bomen, snuif de frisse zeelucht op, blote voeten op het gras. Tijd in de natuur doorbrengen is helend, het ontspant en werkt grondend. Woon je in de stad dan is een wandeling maken tussen het groen misschien zelfs nog belangrijker. Ik woon in de stad en breng graag ook wat meer groen in mijn huis met mooie planten. In mijn geval degene die makkelijk zijn in onderhoud want echte groene vingers heb ik nog niet.6. Yoga, meditatie en pranayama


Last but not least, mijn absolute favoriet. Yoga en meditatie zijn een belangrijk onderdeel in een holistisch leven. Voor mij persoonlijk geeft het de juiste handvaten om sterk in het leven te staan. Er is ondertussen zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het positief effect van yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen en het is bewezen dat het goed is voor iedereen. Je moet alleen de juiste stijl vinden die bij jou past. Iemand met depressieve gevoelens zit beter niet stil in meditatie maar opteert best voor een yoga vorm met veel flow.Vind je dit allemaal overweldigend? Neem je tijd, pas je leven stap voor stap aan in de juiste richting. Als de wil er is om iets positief te veranderen in je leven dan ben je al op de goede weg. Je bent niet voor niets op een holistisch blog terechtgekomen. Toch?


Enjoy!157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

Comments


bottom of page