top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

From Chaos to Calm

In 8 toegankelijke stappen naar minder stress: een holistische benadering

Stress is een fenomeen dat bijna iedereen wel kent. Er wordt veel van ons verwacht, we houden vaak 8 ballen tegelijk in de lucht en we rushen ondermeer van ons werk naar de school van onze kinderen en hun hobbies. Terwijl sommigen sporadisch met stress te maken hebben is het jammer genoeg is voor meer dan de helft van de bevolking een constante metgezel. Maar wat is stress nu precies?


Wat is Stress?

In essentie is stress een reactie van het lichaam op veranderingen of bedreigingen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal; of die bedreigingen nu echt of ingebeeld zijn. In kleine hoeveelheden kan stress gelukkig ook nuttig zijn, omdat het ons alert en klaar voor actie maakt. Maar chronische stress kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen; van ondermeer slapeloosheid tot hoofdpijn, van hartziekten tot depressie en burn-out.


Om stress effectief te verminderen, is een holistische benadering essentieel. Dit betekent dat we naar het hele plaatje kijken: lichaam, geest en ziel. In dit artikel deel ik 8 mogelijke stappen om je op weg te helpen naar een stressvrijer leven. Wel wil ik je even op het hart drukken dat je niet in 1 keer je leven moet omgooien, start met een stapje of 2 en ga daarna verder. In onze Podcast 'Stress begrijpen en verminderen' gaan we veel dieper in op dit onderwerp. Luister zeker eens naar de aflevering om stress op een dieper niveau te begrijpen en om de nodige portie motivatie en tips te ontvangen om je goed op weg te helpen.

1. Lichaamsbeweging

Beweging is een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen. Niet alleen helpt het bij het vrijmaken van opgebouwde spanning, maar het verhoogt ook de productie van endorfines, natuurlijke pijnstillers en stemming-verhogers. Dit hoeft niet per se intensieve training te zijn; zelfs een korte wandeling kan al helpen. Maar wanneer je aan een intensieve sport of yogavorm doet, daag je je lichaam uit. Deze uitdaging kan worden gezien als een vorm van "goede" stress. Je hartslag gaat omhoog, je spieren werken harder en je lichaam moet zich aanpassen om de activiteit vol te houden. Door je lichaam regelmatig aan dit soort stress bloot te stellen, wordt het samen met je geest sterker en veerkrachtiger.


2. Food for your mood

Wat we eten heeft een directe invloed op hoe we ons voelen. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals suiker en cafeïne, kunnen angst en stress verhogen, terwijl anderen, zoals donkere bladgroenten en noten, magnesium bevatten dat helpt bij ontspanning. Door te kiezen voor een evenwichtige en gezonde voeding, ondersteun je niet alleen je lichaam, maar ook je geest.


3. Meditatie en Mindfulness

Deze praktijken gaan over aanwezig zijn in het moment, wat je kan helpen om piekeren over de toekomst of het verleden te verminderen. Door je te focussen op het huidige moment, kun je je gedachten kalmeren en een dieper gevoel van kalmte ervaren.


4. Verbinding

Community is essentieel voor je welzijn. Het delen van je zorgen, tijd doorbrengen met die mensen die je graat ziet, iets doen voor een ander of zelfs gewoon lachen met vrienden, kan je helpen om te ontspannen en stress te verminderen.


5. Creativiteit en passies

Doe wat je leuk vindt. Of het nu schilderen, schrijven, dansen of muziek is, creatieve expressie kan een heerlijke uitlaatklep zijn voor opgebouwde emoties en spanningen.


6. Yoga, uiteraard

Yoga is niet alleen een fysieke oefening, maar ook een spirituele en mentale discipline die helpt bij het balanceren van lichaam, geest en ziel. Door asana's (houdingen), pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie te combineren, helpt yoga bij het vrijmaken van opgebouwde fysieke en emotionele spanning. Het bevordert ook je zelfbewustzijn, waardoor je beter in staat bent om stressoren te herkennen en ermee om te gaan voordat ze overweldigend worden.


7. Trek de natuur in

Tijd doorbrengen in de natuur, zoals wandelen in een bos of luisteren naar het ruisen van de zee, heeft een kalmerende werking op de geest. De natuurlijke omgeving helpt bij het resetten van je zintuigen en het verlagen van het cortisolniveau, het stresshormoon. Zelfs als je midden in de stad woont, kan regelmatig een park of tuin bezoeken al wonderen doen voor je welzijn. Maak een kleine omweg op weg naar huis en fiets eens door het park.


8. Tijd voor jezelf

In de hectiek en rush van het dagelijks leven vergeten we onszelf wel eens. Het is essentieel om regelmatig tijd te nemen voor zelfreflectie, ontspanning en gewoon 'zijn'. Het kan zo simpel zijn als het nemen van een warm bad, enkele yin yoga houdingen of het lezen van een boek. Deze momenten van stilte en reflectie geven je de ruimte om te ademen, te herstellen en jezelf opnieuw in evenwicht te brengen.


De weg naar minder stress is niet altijd makkelijk, maar door bewuste stappen te nemen en te investeren in je welzijn kan je een evenwichtig leven creëren. Elk van deze stappen, of het nu yoga is of tijd in de natuur doorbrengen, draagt bij aan het bouwen van veerkracht en het bevorderen van innerlijke rust en vrijheid.


Binnenkort lanceer ik opnieuw 'From Chaos to Calm' een holistische benadering tot stressvermindering. Heb je behoefte aan de nodige begeleiding? Zet je dan alvast op de lijst om als eerste op de hoogte gebracht te worden. Ik ben op een missie om ongezonde stress de wereld uit te helpen en dit traject maakt daar dus een groot deel van uit :)


Dat je dagen gevuld mogen zijn met innerlijke rust.

Liefs,

Ine

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

Comentarios


bottom of page