top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Online Yoga beoefenen met kinderen in huis.

9 praktische tips om het te doen werken.

Heb je al eens geprobeerd om geconcentreerd in een yoga houding te staan terwijl je peuter probeert aan je tenen te kriebelen (of zelfs likt) of je kleuter zich schattig als een koalabeertje om je been klemt? Als je nu knikt en lacht, dan weet je waarschijnlijk waarover ik het over heb! Yoga beoefenen met kinderen in huis, al zeker met kleintjes, is een uitdaging, daar moet ik eerlijk in zijn. Zelfzorg als ouder tout court, dat is dan meteen ook de reden dat ik Zenparents schreef. Maar, zoals het gezegde gaat, 'waar een wil is, is een weg'. Hoewel mijn jongste ondertussen 7 is en ik op regelmatige basis mijn practice kan doen zonder gestoord te worden, weet ik uit ervaring dat het een uitdaging kan zijn. Ik heb ontelbare keren gediend als treintunnel of brug. Met dit artikel wil ik je dan ook met enkele tips verder helpen voor wanneer je niet in de mogelijkheid bent om je partner of iemand anders in te schakelen (ja, je kan ook hulp vragen), zodat je toch je yogamat blijft uitrollen tussen de speelgoedblokken en omgevallen drinkbekers door.

1. Je mat op wanneer ze slapen

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is een zalig moment om in alle rust en stilte (hallelujah) goed voor jezelf te zorgen. Als je kinderen nog middagdutjes doen en jij niet die tijd nodig hebt om bij te slapen, is dit ook het ideale moment om even wat zonnegroeten te doen (of een hele practice).

2. Wees voorbereid

Zorg ervoor dat, voordat je begint, de buikjes gevuld zijn en dat er water klaarstaat. Geef ze eventueel een kommetje met wat fruit of een (suikervrij) koekje om die kleine handjes bezig te houden, terwijl jij je probeert te focussen op je ademhaling.

3. Plan schermtijd slim in

Ben je normaal gesproken streng over schermtijd? Misschien is dit dan het moment om even een uitzondering te maken. Zet een leuke tekenfilm op of laat ze op een leuke (educatieve) app spelen terwijl jij je rustige energieke zelf kan terugvinden.


4. Laat je begeleiden

De redenen dat mensen hun weg vinden naar online yoga beoefenen ga ik nu niet allemaal benoemen maar het heeft heel wat voordelen. Eentje daarvan is dat je gewoon thuis, wanneer het je uitkomt, je mat kan uitrollen en een les kan uitkiezen die bij jou past. Maar wat ook leuk is dat als je een video streamt je kinderen soms gefocust zijn op wat erop het scherm aan het gebeuren is en waarschijnlijk een minuutje of 2 meedoen (vooraleer ze weer hun interesse verliezen). Dit neemt de focus op jou weg. Zo kan het maar eens zijn dat ze je dan met rust laten. Bekijk zeker ook eens de blogpost: 6 Tips om het meeste uit je online Yoga sessie te halen.


5. Motiveer jezelf

Als je als ouder goed voor jezelf zorgt ben je ook beter in staat om voor je kinderen te zorgen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Laat de gedachte dat wanneer je Yoga in de buurt van je kinderen beoefent, je ook het goede voorbeeld geeft je motiveren. Op die manier laat je dus zien dat het meer dan oké is om als volwassen mens tijd voor jezelf te nemen en iets te doen wat je leuk vindt. Wanneer kinderen hun ouders yoga zien doen, verlaagt dit later ook de drempel om zelf met deze diepgaande vorm van zelfzorg te starten.

6. Ga voor kort en krachtig

Een volledige sessie van 60 minuten zit er misschien niet altijd in, maar 15 minuten? Dat is waarschijnlijk wel te doen! Enkele korte sessies per week is veel beter dan helemaal niets. Het gaat je sowieso deugd doen!

7. Accepteer de chaos

Laten we eerlijk zijn, zelfs met de beste voorbereiding kan het nog steeds chaos worden. Maar zoals elke yogi je zal vertellen, gaat het om het omarmen van het moment. Lacht je kind? Lach mee. Stort je kind een beker water om? Adem in, adem uit (blijf dit bewust doen), pak een doekje en stap terug op je mat. You can do it!

8. Creëer een "mama of papa doet Yoga" signaal

Dit kan iets heel simpel zijn, zoals een klein lampje dat je enkel aanzet wanneer je op je yogamat staat. Na een tijdje zullen je kinderen dit associëren met jouw yogatijd en zullen ze je misschien (hopelijk) even wat ruimte geven.


9. Laat verwachtingen los

Stap op je mat zonder enige verwachting. Misschien kan je 30 minuten heerlijk ongestoord flowen, maar daarentegen is het ook een optie dat je niet ongestoord door de eerste 5 minuten komt. Je lichaam, en hopelijk ook je geest, zal je sowieso dankbaar zijn.

Yoga met je kinderen in de buurt is waarschijnlijk niet altijd de serene ervaring waarop je hoopt, maar het is wel een ervaring op zich. Het is een goede reminder om flexibel te blijven (niet alleen in lichaam, maar ook in geest), om te lachen om de kleine dingen en om te beseffen dat we zelfs in de meest chaotische momenten een beetje zen kunnen vinden.

Dus, rol die yogamat uit, adem rustig, en als je kinderen je tijdens je downward facing dog even komen plagen, toon dan dat je hen gezien hebt en adem en flow gewoon verder.


Enjoy!

Liefs Ine22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

Online yoga?

Comentários


bottom of page