top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Vertragen? Zo doe je het.

Bijgewerkt op: 25 aug. 2022

Als je vanwege de Corona maatregelen meer tijd hebt en/of meer tijd alleen of in stilte doorbrengt kan dat een uitdaging zijn. Maar je kan het ook leren omarmen. Hierbij enkele manieren om te vertragen, het zijn eenvoudige, leuke 'no pressure' tips om je misschien zelfs wel wat af te leiden van de huidige situatie. Maar onthoud vooral ook dat je deze 7 tips niet hoeft toe te passen! We worden om de oren geslagen met ideeën om ons bezig te houden tijdens de lockdown, weet dat het ook oké is om even niets te doen en gewoon te vertragen. Het kan misschien wel de start zijn van een kwalitatiever en rustiger leven.


1. Adem

Tune eens in bij jezelf om te voelen of je nog op de juiste manier ademt. Voelt het wat onnatuurlijk of stroef aan? Maak er dan een prioriteit van om opnieuw te leren ademen. Het is essentieel voor een goede gezondheid om natuurlijk en laag adem te halen. Merk je dat je ademhaling te oppervlakkig en/of te snel is? Ik maakte voor jullie een korte ademhalingsles. Volg ze zoveel als nodig en probeer je doorheen de dag bewust te zijn van je ademhaling.


2. Lees

Neem een pauze van Netflix, sociale media, je e-mails en je TV. Je hebt waarschijnlijk nog wel een boek liggen waar je nog niet aan toegekomen bent. Misschien hebben de buren nog wat leuke boeken die ze voor je deur kunnen komen leggen. Toch wat Inspiratie nodig? Hierbij enkele inspirerende boeken:


  • Leerschool - Tara Westover

  • The Clarity Cleanse - Dr Habib Sadeghi

  • Becoming Natural - Dr Joe Dispenza

  • Leven met de maan - Yasmin Boland

  • De kracht van het Nu - Ekhart Tolle

  • Slaap - Matthew Walker3. Eet mindfull

Wat een uitdaging! Maar bewuster eten kan een meditatieve oefening zijn. Kauw langer op elke hap, analyseer smaken alsof je een fijnproever bent en geniet van de ervaring. Je maaltijd zal waarschijnlijk niet meer dan tien minuten langer duren, maar het geeft je de kans om echt in het moment te zijn.4. Doe na het ontwaken een kwartier niets Ik ben er vrij zeker van dat je je af en toe (redelijk veel) schuldig bevonden hebt aan onmiddellijk na het ontwaken je smartphone te checken of je laptop tevoorschijn te halen. Of rol jij ook drie seconden na het wakker worden uit bed, terwijl je al een lijst van tien to do's in je hoofd hebt opgemaakt? Door het eerste kwartier na het wakker worden even de tijd te nemen om echt te ontwaken kun je je dag ontspannen beginnen zonder het prangende gevoel van urgentie. De druk mag gerust wat van de ketel gehaald worden, ook na deze lockdown.


5. Multitasken hoeft niet Kies één taak die je aandachtig wil voltooien. Bijvoorbeeld het opvouwen van de was. Het is warm, schoon en nog belangrijker, klaar! Doe het met veel aandacht. Zo vouw ik mijn was op Japanse wijze dat focus en precisie vraagt. Omdat ik een overactieve geest heb moet ik mezelf bepaalde dingen vertellen om in het moment te blijven: 'focus je nu enkel en alleen op dit', 'maak eerst dit af', 'ik moet nergens zijn', 'van dit moment genieten is mijn enige taak', 'niets bestaat voor mij behalve deze was' (natuurlijk is dat niet waar, maar het houdt me in het moment).


6. Verveling

Je kan je natuurlijk ook gewoon eens lekker vervelen, al is dat geen makkelijke opdracht. Hoe goed ben jij in het gewoon eens in de zetel zitten/liggen/hangen zonder te Netflixen, te scrollen of zelfs een boek te lezen.

Vervelen is gezond en dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Ik daag je uit om de komende 10 dagen je minimum 10 minuten per dag te vervelen. Stel een timer in zodat je niet wordt verleid om toch op je telefoon te zitten.


7. Bak brood

Moest je af en toe dan toch eens de muren oplopen bak dan een brood! Nee, het is uiteraard niet niets doen maar het werkt wel therapeutisch. Dus in het geval dat je op het punt staat een meltdown te krijgen kan je het proberen uit te werken op je brooddeeg. Het vraagt om minimum 10 minuten lekker hard kneden, niemand raakt gewond en je hebt nadien een lekker vers brood. Ik heb vandaag nog een brood gebakken en alleen al de heerlijk ruikende broodgeur werkt super ontspannend.


Blijf in uw kot en blijf gezond. Ook dit gaat weer voorbij!

264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

Komentarze


bottom of page