top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Chai Latte

Niet alleen lekker! Maar ook gezond?



Chai latte is populair en ik moet toegeven dat ik laat op de trein ben gesprongen. Ik bestelde namelijk altijd braaf een gember theetje omdat ik zowel koemelk als soja niet kan verdragen. Maar ondertussen is de wereld mee in de verscheidenheid van plantaardige dranken waardoor mijn smaakpapillen heerlijk gestimuleerd worden door nieuwe dingen.


Een haver Chai latte is, indien goed gemaakt, mijn nieuwe favoriete drankje. Het een mengsel van zwarte thee (hoeft niet), kruiden en (plantaardige) melk. Vanuit mijn verdieping in Ayurveda wist ik reeds dat het kruidenmengsel heel wat voordelen heeft en ging ik wat verder op onderzoek omdat ik dit graag met jullie wilde delen.


Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van chai latte is het hoge gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor het verminderen van ontstekingen en het bestrijden van vrije radicalen. Chai latte bevat grote hoeveelheden polyfenolen en catechines, beide krachtige antioxidanten.


Chai latte kan een energiebron voor je zijn als je zwarte thee aan het mengsel toevoegt. De zwarte thee bevat namelijk cafeïne, wat je een energie boost kan geven. De melk vormt ook een bron van koolhydraten en dat kan je dus ook helpen om je energieniveau de hele dag op peil te houden. Chai bevat ook kaneel en stimuleert dis je metabolisme, kaneel is een specerij waarvan bekend is dat het sugar cravings onderdrukt. Kaneel reguleert ook nog eens de bloedsuikerspiegel, wat essentieel om je goed te voelen en indien dit je interesseert je gewicht op peil te houden.


Daarbovenop kan het ook helpen om je immuunsysteem te versterken. De specerijen en kruiden die gebruikt worden, hebben ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, die een goede werking van het immuunsysteem ondersteunen.


Tot slot is het drinken van een chai latte een fijne manier om te ontspannen. De warmte kan helpen je zenuwstelsel tot rust te brengen en de geur van de kruiden werken kalmerend. Als je daarbovenop ook nog eens je tijd neemt om het in alle rust en stilte te drinken, in plaats van gehaast achter je computer, kan het al helemaal zijn werk doen.

Je focust je enkel op het drinken van je Chai en alle andere dingen mag je even laten voor wat ze zijn; enter 'Mindfulness', een vorm van meditatie. Bewust eten en drinken doet je lichaam beter verteren. Probeer het maar eens! Iedereen heeft recht op een echte pauze. Je Chai latte drinken kan dus tot je gezonde self-care pauze rituelen behoren.


Recept voor 4:


Ingrediënten:
  • 2 kaneelstokjes

  • 8 kardemompeulen

  • 4 kruidnagels

  • 6 peperkorrels

  • 1 steranijs

  • Stukje gember van 2 cm, in plakjes

  • 3 zwarte theezakjes

  • 500ml (plantaardige) melk (ik gebruik zelf haver)

  • 1-2 el bruine suiker (als je wil)

  • snufje kaneel/nootmuskaat om te serveren

Stap 1

Rooster de kruiden in een droge pan tot ze geurig zijn, doe ze samen met de gember en de theezakjes in een theepot met 500 ml vers gekookt water en laat 10 minuten trekken.


Stap 2

Verwarm de melk met de bruine suiker al roerend tot de suiker is opgelost. Zodra het licht gestoomd is, schuim dan de bovenkant op met een melkopschuimer of garde om wat schuim te creëren.


Stap 3

Zeef de thee tussen 4 mokken of hittebestendige glazen en giet de melk erbij, waarbij je het schuim tegenhoudt. Even goed roeren. Bestrijk elke latte met een beetje van het melkschuim en bestrooi met een snufje kaneel of nootmuskaat.


Of doe de 'lazy version' zoals ik vaak: schud hard met uw bus havermelk, warm de melk snel even op een roer dan hard het mengsel wat je kant en klaar hebt gekocht er even door. Beetje nootmuskaat en klaar ;-)


Enjoy!

Liefs Ine





104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

bottom of page