top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Het doel van een holistisch voedingspatroon

No worries! Een holistisch eetpatroon bestaat niet enkel uit slaatjes en fruit. Het lichaam moet ten volle gevoed worden, het moet soul food zijn en dan heb ik het niet over gebraden kip en traditionele bbq. Het moet je op alle lagen vullen, energie geven en blij maken.
Het doel van een holistisch voedingspatroon is het bereiken van een goede spijsvertering. Het is een natuurlijke methode die wordt gebruikt om een ​​gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon te ontwikkelen in een poging een solide basis te leggen voor een levenslange goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid.


De traditionele voedseldriehoek, ook al reeds aangepast, doet suggesties die voor iedereen zouden werken, maar het erkent niet dat mensen verschillend zijn.

Een holistische aanpak stelt voor dat een individu een staat van welzijn bereikt door het voortdurende proces van het balanceren en integreren van het fysieke, emotionele, mentale en spirituele zelf van de mens. Een integraal onderdeel van dit proces is het holistische "dieet", dat het welzijn van een individu behandelt door middel van goede voeding en rekening houdt met alle aspecten van iemands leven.


Voedingsbehoeften

Een van de fundamentele principes van een holistisch dieet is jouw behoefte aan een bepaald evenwicht van macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vet; micronutriënten waaronder vitamines en mineralen; en vezels om je lichaam te helpen energie te optimaliseren om een maximale fysieke en emotionele gezondheid te bereiken. Wij hebben als individuen verschillende voedingsbehoeften, dus holistische voedingspatronen zijn ontworpen om te voldoen aan de gezondheids- en voedingsbehoeften van een individu. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je verschillende soorten voedsel moet eten om een goede balans te bereiken.


Natuurlijk eten

In een holistisch voedingspatroon eet je natuurlijk voedsel, sterk bewerkt voedsel wordt beter vermeden en we proberen met zoveel mogelijk voedsel met veel ongezonde vetten en suiker te vermijden. Natuurlijke voedingsmiddelen die zijn opgenomen in een holistisch dieet zijn onder meer veel groenten, volle granen, eventueel vis, gevogelte, fruit, verse sappen, kruidenthee en koffie vervangers. Al ben ik niet tegen een echte kop koffie wanner het deugddoend is en er niet mee overdreven wordt. Oef, hoor ik je nu al denken. Hoe verser de voedingsmiddelen bereidt worden hoe meer energie ze bieden en zoveelste beter ze zijn voor ons welzijn. Bovendien kan het maken van de juiste voedingskeuzes gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, obesitas en kanker helpen voorkomen.


Spijsvertering en gezondheid

Het is belangrijk dat hetgeen wat we eten gemakkelijk kan worden verteerd, dit komt onze gezondheid ten goede. Koud voedsel en koude dranken vertragen de spijsvertering en zijn moeilijker te verteren dan voedsel dat warm is en wordt daarom minder aanbevolen. In een poging om de spijsvertering te bevorderen wordt er ook voorgesteld om goed te kauwen voordat het wordt ingeslikt. Bovendien worden voedingsmiddelen die probiotica bevatten heel erg aanbevolen, ze dragen bij aan de gezondheid van de darmen en aan een goede spijsvertering.


Kortom, het maken van de juiste voedselkeuzes kan eventuele toekomstige gezondheidsproblemen helpen voorkomen. De moderne geneeskunde richt zich op de behandeling van de symptomen van ziekten en chronische aandoeningen in plaats van de oorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt: "Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is een toestand van optimaal welzijn."


Dus door gezond, natuurlijk, voedingsrijk voedsel te eten, bevorder je een goede gezondheid.

Niet alleen fysiek maar ook mentaal en spiritueel. Ik benadruk wel altijd graag dat alles in het leven in balans met zijn. Dus eens goed genieten van iets lekker wat misschien niet in het gezonde rijtje past moet absoluut kunnen. Ik denk alvast even na over mijn volgende lekkere soul food maaltijd..


Smakelijk en enjoy!

Ine

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page