top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Hoe een moderne levensstijl je natuurlijke ritme uit balans kan halen.Het is geen makkelijke opdracht om een ​​gevoel van eenvoud te behouden en tegelijkertijd het moderne leven proberen te volgen. We leven in een tijd waar alles snel moet gaan terwijl ons lichaam zich nog niet heeft kunnen aanpassen aan het snelle "moderne" leven. We proberen om verbonden te blijven, carrière te maken en onze dromen waar te maken en daardoor wordt ons welzijn dikwijls opzij geschoven. We zijn nu eenmaal nog niet voldoende geëvolueerd om de huidige maatschappij te kunnen volgen. Deze moderne levensstijl verstoort de productie van melatonine en veroorzaakt een verhoging van het cortisol (stresshormoon) niveau in ons lichaam door bijvoorbeeld een spervuur ​​aan dagelijkse emails en het uren aan een stuk zitten in plaats van wat meer te bewegen. Een plan uitstippelen hoe we onze levensstijl kunnen aanpassen in het voordeel van lichaam, geest en ziel is in ons voordeel.


We wenden ons massaal tot oude levenswijze en filosofieën zoals Ayurveda, Yoga en traditionele Chinese geneeskunde om onszelf de juiste tools aan te reiken om door de snelheid van ons leven te kunnen bewegen en om terug te keren naar ons aangeboren vermogen om in balans te zijn.


Hier zijn vier manieren waarop je mogelijks het ritme van je lichaam verstoort en hoe je je welzijn kan verhogen terwijl je in deze snelle maatschappij leeft:


4 dingen die je uit balans halen en hoe je balans weer te herstellen:


1. Je telefoon meenemen naar de slaapkamer.

We hebben onze eigen primaire behoeften opzij gezet voor sociale media. Hier, een minder leuk feit: apps zijn ontworpen om ons verslaafd te houden. Instagram bijvoorbeeld heeft een doelbewuste vertraging voordat het je meldingen laat zien. Dit verhoogt de stressrespons in ons lichaam terwijl we wachten en geeft ons snel een dopamine shotje zodra we de meldingen te zien krijgen. We worden steeds afhankelijker van die dopamine-shots en steeds minder bewust van de noden van ons zeer intelligente lichaam en geest.


Wat je kan doen: Ik zeg niet dat je moet stoppen met het gebruik van je favoriete app (ook ik ben schuldig), maar het is aangewezen om er voorzichtiger mee om te gaan. Dertig minuten technologie-vrije tijd na het ontwaken 's ochtends en ook voor het naar bed gaan is een game changer. Het uitschakelen van je geluid en meldingen op je telefoon kan ook een enorme hulp zijn bij het verminderen van stress. Op deze manier worden je taken of ontspanningstijd niet langer onderbroken door iemand anders wanneer het hen uitkomt, mijn vrienden worden soms gek van mijn onbereikbaarheid maar ik hou ervan. Stel grenzen in omtrent je telefoongebruik en je zal de wereld om je heen (terug) ervaren op een manier waarvan je waarschijnlijk niet wist dat je die nodig had.


2. De focus verliezen op hetgeen wat echt belangrijk is: Het leven kan soms overweldigend stressvol zijn. Niet ideaal, maar dat is de realiteit. We hebben allemaal onze eigen doelen en ambities, maar we mogen niet vergeten dat ons leven uit meerdere dimensies bestaat en het is belangrijk om wat tijd aan jezelf te besteden. Stel jezelf de vraag waar je eigenlijk voor werkt en wat een succesvol leven leiden voor jou inhoudt.


Wat je kan doen: je moet niet plots afgezonderd in een bos gaan wonen, maar het is belangrijk om van je leven te genieten. Je bent perfect zoals je bent en je bent precies waar je op dit moment moet zijn. Maar je kan wel nadenken over hoe je kan vertragen en hoe je je stressniveau kan verlagen. Neem actie en elimineer het gene wat je teveel energie kost, spreek af met familie en vrienden en wees trouw aan jezelf.


3. Eten als je stress niveau te hoog is.

Eten is een basisbehoefte en moet een fijne ervaring zijn. Wanneer je eet voorzie je je lichaam van brandstof om de hele dag door voldoende energie te hebben. Hoe vaak heb jij gegeten terwijl je naar je telefoon keek en/of ter gelijker tijd aan het eten was?


Als we teveel stress hebben, maakt ons lichaam cortisol aan, ook bekend als het fight, flight or freeze hormoon. Dit gaat terug tot in de oertijd toen cortisol het hormoon was waarmee je voor je leven kon rennen of gevaar kon bestrijden. Tegenwoordig wordt cortisol niet voor dit doel gebruikt en ontstaat stress in de vorm van deadlines en het maken van bepalende keuzes in het leven. Het probleem? Als cortisol niet wordt opgebruikt, wordt het een hormoon voor vetopslag. Dit leidt tot de opslag van lichaamsvet en hormoonverstoring, dus het is nooit een goed idee om gestrest te eten.


Wat je kan doen: etenstijd is je kans om even ​​pauze te nemen van hetgeen wat er allemaal moet gebeuren en om wat bij te tanken. Als we niet rustig kunnen eten, heeft ons lichaam het moeilijk om voedingsstoffen op te nemen. Leg je laptop en telefoon aan de kant, hou de tv uitgeschakeld, adem een paar keer diep in en uit en probeer rustig te eten, wees ook dankbaar dat je voor je lichaam en ziel zorgt.


4. Jezelf isoleren

Onze voorouders leefden in jagers- en verzamelaarsstammen. De mannen gingen jagen terwijl de vrouwen gezamenlijk bessen gingen plukken en voor elkaars kinderen zorgden. Vrouwen deelden ijverig bij het terugkeren van hun mannen het verhaal van hun dag, vandaar dat vrouwen zo intens kunnen genieten van lange babbels.


Naarmate we verder afdwalen van sociaal contact komt ons geluksgevoel onder druk te staan en wordt het steeds moeilijker om contact te maken in sociale situaties. Sociale connecties zorgen voor een verhoging dopamine en serotonine, de gelukshormonen. Contact maken via internet biedt je nu eenmaal niet hetzelfde voordeel.


Wat je kan doen: Ik moedig je aan om je sociaal te engageren. Praat met iemand nieuw de volgende keer dat je buitenkomt. Daag jezelf uit om je telefoon op te bergen en rechtop te staan ​​als je niemand kent op het eerstvolgende feestje. Ga op een solo date en ga aan de bar zitten. Spreek je af met vrienden maak dan een gsm-torentje, de eerste die zijn telefoon aanraakt betaald een extra rondje. Dit wordt na verloop van tijd een stuk makkelijker en ik weet zeker dat je verrast zal zijn over je eigen kracht en vertrouwen.


Het punt wat ik hier probeer te maken? Maak gebruik van je primaire behoeften en geniet meer van het leven!

Enjoy!Picture: unsplash // content junkie

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page