top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Mentale rust vinden in tijden van lockdown

Het is geen makkelijke opdracht om zomaar ineens te moeten thuisblijven en enkel naar buiten te mogen gaan voor de essentiële dingen. Veel mensen voelen zich opgesloten, eenzaam en ervaren veel stress. Wanneer je anders niet bewust kiest om te vertragen kan een lockdown je mentaal en fysiek uitdagen. Daar komt dan ook nog eens bovenop dat veel mensen angstig zijn en niet enkel vanwege het mogelijk besmettingsgevaar. Maar hoe doe je dat dan, vertragen, je rust bewaren en aanvaarden dat we nu eenmaal in deze situatie zitten? 10 tips voor het omgaan met de Corona lockdown.


1. Zorg voor je lichaam

Het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je mentale gezondheid. Eet gezond, slaap voldoende, sta op een normaal uur op, neem een douche, kleed je aan, drink voldoende water en blijf vooral bewegen. Dit laatste kan een uitdaging zijn maar er zijn genoeg vormen van beweging die je gewoon in je living kan doen. Denk aan yoga, cardio workouts, pilates, krachttraining oefeningen, ... Er zijn apps en YouTube kanalen genoeg om je te voorzien van je dagelijkse portie beweging. Hierbij een link naar mijn online yoga platform dat ik opstartte voor mijn leerlingen tijdens deze lockdown. Heb je in het verleden minder goed voor jezelf gezorgd en weinig bewogen dan kan je er nu misschien wel tijd voor vinden. Heb je kinderen? Geen probleem, ze vinden het heel erg leuk om samen met jou te bewegen.


2. Ga door met of creëer rituelen.

Misschien gebruikte je al rituelen die je helpen om de rust te bewaren doorheen de dag en die rituelen kunnen net nu heel erg nuttig zijn, al kan het zijn dat je nu wat flexibeler moet zijn en enkele aanpassing moet maken. Zorg voor een aangenaam dagelijks patroon waardoor je je geaard en rustig voelt. Of het nu meditatie, een kop thee, beweging of een lekkere warme douche nemen is. Herhaling kan krachtig zijn, het geeft je een houvast.

Heb je kinderen zorg dan voor structuur, stel een schema op en zorg ervoor dat ze ook nu op tijd in hun bed liggen. Goed voor de kinderen maar vooral ook voor jezelf.


3. Maak gebruik van het thuis zijn.

Thuis vastzitten is een kans die we onszelf niet hebben toegewenst, maar het is toch een kans en er zit veel potentieel in. Zoek naar manieren om deze tijd goed te gebruiken om dingen gedaan te krijgen waar je anders gewoon niet aan toekomt. Ga door je kasten, ruim je rommel op, schilder nu eindelijk eens die gang. Beoefen je favoriete muziekinstrument, mediteer, doe yoga, probeer wat nieuwe recepten uit. Schrijf, schilder, teken, beluister je favoriete muziek. Update je cv., organiseer je foto's, ga op tijd naar bed, speel met je kinderen,... Ja ik hoor je nu al denken: "ik werk wel nog steeds he", velen van ons zitten thuis inderdaad niet niets te doen, we werken nog (ik ook), doen al dan niet een geslaagde poging om de kinderen te ondersteunen met hun schooltaken, entertainen de kleinsten, ... maar het niet naar buiten moeten (mogen) gaan geeft ons toch wat extra tijd. Het is aan jou hoe je die tijd wil benutten, het zijn maar tips om de verveling tegen te gaan. Het houdt je fysiek en dus ook mentaal en spiritueel in beweging. Wees vooral ook niet te streng voor jezelf.


4. Wees waakzaam voor een informatie overload.

We willen allemaal op de hoogte blijven van het laatste nieuws al is het makkelijk om overweldigd te raken. Blijf geïnformeerd maar laat je niet meeslepen door een uiteindelijk twee uur durende scroll. Probeer je schermtijd in de gaten te houden zodat je een goed beeld hebt van je gewoontes. Geloof niet alles wat wat je leest of hoort, blijf zelf kritisch denken en ga op zoek naar feiten. Je kan eventueel tijd inplannen om de huidige gebeurtenissen te checken op betrouwbare bronnen.


5. Help anderen

Ben je zelf nog gezond? Vraag dan eens rond wie jij nu kan helpen en wees creatief in de manieren hoe je iemand hulp kan bieden. Het is niet enkel fijn voor degene die geholpen wordt maar ook voor jezelf. Je voelt je er nuttig door en dat is goed voor je mentale welzijn. Om anderen te helpen moet je natuurlijk ook goed voor jezelf zorgen en zo komen we bij het volgende punt.


6. Self Care

Vergeet dus ook nu geen tijd voor jezelf te nemen. Een grotere uitdaging wanneer je kinderen de hele tijd thuis zijn maar spreek met je partner af wanneer jullie elk een moment voor jullie zelf kunnen inlassen. Ben je alleenstaand met kinderen, stop hen dan op tijd in bed en zorg ook voor voldoende nachtrust voor jezelf zodat je, nadat ze zijn gaan slapen, ook nog wat energie over hebt voor jezelf. Ik neem ook nu gewoon de tijd om op mijn yogamat te staan ook al word ik regelmatig onderbroken, ik blijf ademen en doe gewoon weer verder nadat ik een appel heb geschild voor mijn vierjarige. Mentaal flexibel zijn is nu meer dan ooit handig en rustgevend.


7. Maak contact met vrienden en familie en contacteer mensen die zich geïsoleerd kunnen voelen.

Tijdens deze lockdown kan technologie ons echt kan helpen! Bellen, sms'en, videogesprekken, grappige video's van je kat of kinderen doorsturen, ... We willen ons allemaal verbonden en verzorgd voelen. Het moeten geen ellenlange telefoontjes zijn, kwaliteit boven kwantiteit. Je kan beter regelmatig kort contact opnemen dan maar één keer op 3 weken. Sterke sociale relaties zijn een sleutel tot geluk, wanneer je contact met mensen maakt ga je eenzaamheid en isolatie tegen. Zowel voor anderen als jezelf.


8. Werk je nu thuis met kinderen?

Maak duidelijke afspraken met je eventuele partner en je kinderen. Zijn je kinderen nog heel erg klein ga dan een gesprek aan met je leidinggevende om te bespreken wat wel en niet haalbaar is. Zorg voor structuur en verhoog eventueel de schermtijd van je kinderen zodat jij zonder stress je werk gedaan krijgt. Het is een tijdelijke oplossing waaromtrent je duidelijk kan afspreken dat dit enkel voor tijdens de lockdown is. Zo hebben wij bijvoorbeeld een schema opgemaakt ivm. de schooltaken van de kinderen waarin speeltijd, koekjes en fruit en de lunch zijn ingecalculeerd. Dit geeft niet alleen onszelf rust maar ook de kinderen.


9. Jij bent je gedachten niet.

Heb je een hoofd dat nooit stilstaat? Wees je bewust van de gedachten die voortdurend opkomen, observeer en reflecteer. Yoga en meditatie zijn hier de perfecte tools voor. Heb je veel negatieve gedachten probeer ze niet te voeden, dit zorgt enkel voor een neerwaartse spiraal. Filosofen en neurowetenschappers zijn het er over eens dat onze gedachten ons niet definiëren. Gedachten komen uit het onderbewustzijn tevoorschijn en verdwijnen even gemakkelijk als ze verschijnen. Op je gedachten ingaan is dikwijls misleidend omdat de meeste gedachten niet nuttig zijn. De geest voegt zijn eigen verhaal toe aan alledaagse gebeurtenissen die we als waarheid accepteren en het verhaal is dikwijls negatief. In 'De kracht van het nu' (The power of now) komt dit onderwerp ruim aan bod, een aanrader waarin je misschien tijdens deze lockdown wil beginnen lezen. En voor iedereen die wil leren mediteren; een online gratis meditatieles voor beginners. Go for it!


10. Laat je helpen.

Wees niet verlegen om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Of het nu om praktische zaken of mentaal-emotionele moeilijkheden gaat. Zorg voor jezelf door niet enkel de bovenstaande tips op te volgen maar ook door op zoek te gaan naar de juiste hulp. Probeer altijd in het achterhoofd te houden dat ook deze situatie tijdelijk is, ook dit gaat weer voorbij.


Blijf in uw kot, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar!





325 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

bottom of page