top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Pompoensoep met kurkuma, gember en kokosmelk

De herfst in met lekker en (hart)verwarmend eten

Jawel, na de belofte op de Podcast deel ik een echte herfst klassieker met je want wie lust er nu geen pompoensoep? De herfst is het seizoen van kleurrijke bladeren, gezellige dagen en naar binnen keren, cocoonen, veel self-care en natuurlijk: pompoen. Voor dit recept heb ik mezelf niet beperkt tot het traditionele recept, want de natuur heeft ons zoveel meer te bieden heeft. Met donkere avonden in het vooruitzicht is er maar weinig zo voedzaam dan een bord overheerlijke en seizoensgebonden soep. Deze minder klassieke variant van pompoensoep is niet zomaar een soepje; het is een samensmelting van gezonde, helende ingrediënten die je lichaam en geest voeden. Gember om de spijsvertering te stimuleren, kurkuma voor zijn ontstekingsremmende krachten, en romige kokosmelk die de soep een exotische touch geeft.


Vooraleer je ijverig aan je soep begint wil ik je nog extra tips meegeven om je bereidingstijd te verrijken. Je kan ze allemaal toepassen of gewoon eentje uitproberen:


1. Begin met Dankbaarheid: Vooraleer je begint met koken kan je een momentje nemen om stil te staan bij alle elementen en personen die hebben bijgedragen aan je maaltijd; van de boeren tot de aarde zelf. Een beetje dankbaarheid kan je eetervaring verrijken.


2. Koken als meditatie: Probeer tijdens het koken volledig aanwezig te zijn. Voel de textuur van de ingrediënten, ruik de aroma's en luister naar het sissen en pruttelen van je gerecht. Dit helpt je om in het moment te blijven en het koken als een meditatieve handeling te ervaren.


3. Eten in stilte: Probeer minstens de eerste paar minuten van je maaltijd in stilte te eten. Dit helpt je om echt te proeven wat je eet en waardering op te bouwen voor elke hap. I know, bijna onmogelijk met kinderen. Er een spel van maken en timer opzetten voor 2 minuten stilte kan helpen. :)


4. Eet met alle zintuigen: Kijk eens naar de kleuren van je gerecht, ruik het aroma, proef de texturen en als je dit kan verdragen luister dan naar de geluiden tijdens het eten. Door je maaltijd met al je zintuigen te ervaren, creëer je een diepere verbinding met je voeding.


5. Tune in: Wanneer je klaar bent kan je een momentje nemen om te reflecteren op hoe je je voelt. Voel je je verzadigd? Energiek? Dankbaar? Door het effect van eten te voelen wordt het al snel makkelijker om gezonde keuzes te maken.


Eten gaat verder dan je maag vullen, het is een keuze voor echte zelfzorg; wat je eet, bepaalt mee hoe je je voelt, elke dag opnieuw.

Ingrediënten:

- 1 middelgrote (biologische) pompoen (ongeveer 1,5 kg)

- 2 eetlepels kokosolie of ghee

- 1 middelgrote ui, fijn gesneden

- 3 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 stukje verse gember (ongeveer 5 cm), geraspt

- 1 theelepel kurkuma (of naar smaak)

- 1 theelepel komijnzaad

- 1 theelepel korianderpoeder

- 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, voor wat pit)

- 1 blik kokosmelk (400 ml)

- 1 liter groentebouillon

- Zout en zwarte peper naar smaak

- Verse koriander of peterselie voor garnering

- Sap van maximum 1 limoen


Bereidingswijze:

1. Pompoen voorbereiden: Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in grove stukken. Gebruik je een biologische butternut pompoen dan hoef je de pompoen niet te schillen; de schil wordt zacht tijdens het koken en bevat veel voedingsstoffen.


2. Knoflook, ui en gember fruiten: In een grote soeppan verhit je de kokosolie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze tot hij glazig is. Voeg de knoflook en geraspte gember toe en fruit dit een paar minuten mee.


3. Kruiden toevoegen: Strooi de kurkuma, komijnzaad, korianderpoeder en cayennepeper erbij en bak dit ongeveer een minuutje mee zodat de smaken goed vrijkomen.


4. Pompoen koken: Voeg de pompoenstukken toe aan de pan en roer goed door zodat alles goed gemengd is. Giet de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat het geheel ongeveer 20-25 minuten sudderen, of totdat de pompoen zacht is.


5. Blenden en op smaak brengen: Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg de kokosmelk toe en meng alles. Verwarm de soep opnieuw op laag een vuurtje. Breng op smaak met zout, zwarte versgemalen peper en limoensap. Proeven is altijd de boodschap.


6. Serveren: Schep de soep in kommen en garneer naar smaak met verse koriander of peterselie.


Smakelijk en een prachtige herfst gewenst!

Liefs Ine


Ps: Luister zeker ook naar onze Podcast: In 6 stappen de herfst door.





90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

bottom of page