top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Een home practice, zo doe je het.

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023

7 tips om meer uit je yoga en meditatie thuis beoefening te halen


Ik ga eerlijk zijn. Het is niet iedereen gegeven om thuis consequent yoga te beoefenen. Unpopular opinion, ik weet het. Maar niet iedereen heeft de discipline en excuses zijn snel gemaakt. Ik weet dat ik met dit statement wat mensen tegen de schenen stamp maar als je je voelt aangesproken heb je misschien wel echt iets aan dit artikel en kan je dit toch voor jezelf doen. Zij die me kennen weten dat ik het minder hard bedoel dan het geschreven woord hier zal doen uitschijnen. Mijn bedoeling is om je te helpen het makkelijk voor jezelf te maken.


Ik wil ook wel even zeggen dat ik begrijp dat het niet altijd evident is om plaats te maken in je drukbezette schema om thuis je mat uit te rollen of toch even te mediteren. Ook voor mij is het soms een struggle. Maar ik ken niemand die het doet die er ooit spijt van heeft. Je hebt het me al horen zeggen; self-care is productief! :-)


Weet dat thuis yoga en meditatie beoefenen minder van je tijd vraagt dan op verplaatsing. En plus, als je het 's avonds doet kan het gewoon in je pyjama. Heerlijk! Effe wat yin en meditatie en dan zzzzz... Of wanneer je wekker gaat even de mat op en dan heb je nog een hele dag om je to do's af te werken met voldoende energie en een rustig hoofd. Goe plan toch?


Daarom! 7 tips om alles uit je thuis yoga practice te halen.


1. Denk aan de voordelen.

Motiveer jezelf om regelmatig stil te staan bij alle voordelen die yoga, mediatie en ademhalingsoefeningen hebben. Van diepgaande stressvermindering tot een beter immuunsysteem en kwalitatieve slaap. Van minder pijn, tot een goede bloeddruk en meer energie.


2. Creëer een yoga/meditatie hoek

Indien je plek hebt gebruik dan een bepaalde ruimte of een deel ervan als je self-care sport en laat je spullen daar liggen. Dat is één obstakel minder dat je moet overwinnen. Het nodigt uit en jezelf naar steeds dezelfde plek verplaatsen warmt lichaam en geest op. Zo gaat je beoefening al vlotter.


3. Ben je te moe of te druk opteer dan voor een ander plan

Had je je voorgenomen om een spicy Vinyasa les te beoefenen van een uur en ben je te moe, kies dan bijvoorbeeld een easy flow van een half uurtje. heb je het gevoel weinig tijd te hebben. 20 minuten is nog steeds veel beter dan niets.


4. Zet het in je agenda en wijk niet van je plan af, tenzij door overmacht

Daag op voor uzelf. Zorg voor uzelf zoals je dat voor anderen doet. Voel je daar een blokkade op? Wees dan introspectief. Stel jezelf de vraag waarvan het komt en probeer dat belemmerende patroon in alle mildheid te doorbreken.


5. Gewoonte creëert karakter

Daag jezelf uit, bijvoorbeeld 7 dagen lang elke dag een yoga sessie. Zonder over je grenzen te gaan uiteraard. Maak bijvoorbeeld een combinatie van zowel yin (rustige) als yang (dynamische) stijlen, zodat je geen weerstand voor yoga krijgt. Wanneer je over je grenzen gaat is het moeilijker om de volgende dag de discipline op te brengen het toch de doen. Om de simpele reden dat we een spiergeheugen hebben. Ga je vandaag over je grenzen dan roept het lichaam morgen: "neeeee".


6. Hou een logboek bij

Noteer eens een tijdje hoe je je voor en na je sessie voelt en welk effect het op je heeft. Dit kan zeer motiverend werken. Zo kan je ook monitoren of je over je grenzen gaat. Ben je bijvoorbeeld na je yoga practice altijd moe, dan doe je gewoon teveel. Aanpassen is dan de boodschap. Eventueel track je ook je slaap en noteer je wanneer je dag dag zelf of voordien minder gezond hebt gegeten. Want daar ligt het vaak ook aan. Yoga gaat verder dan wat oefeningen op de mat, het kent een holistische benadering. Zaterdagochtend een dynamische sessie op de planning staan? Dan eet je op vrijdagavond best geen pizza ;-)


7. Durf vragen stellen

Ik weet dat die optie er bij de meeste online programma's niet is maar als je met het Studio Hida online yoga en meditatie platform werkt, weet dan dat je gerust eens een mailtje mag sturen met je vragen. Ik doe mijn best dit zo snel als mogelijk te beantwoorden. Enkele voorbeelden: "ik voel na mijn practice druk in de onderrug, doe ik iets verkeerd? Wat moet ik doen als mijn knie pijn doet? Ik ben tijdens en na mijn practice vaak emotioneel, is dit normaal?" Als je twijfels hebt mag je deze met me delen. Voilà, nu heb ik ook nog eens extra inspiratie voor een volgende blog post :-)


Ik hoop dat je tijd investeert in jezelf en voldoende gebruikt maakt van onze lessen zodat je je stressvrij en energiek kan voelen en innerlijke rust en vrijheid mag ervaren.


Keep on practicing!

Liefs Ine

Recente blogposts

Alles weergeven

KKV Thee

Golden milk

Comentarios


bottom of page