top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Een self-care weekend

6 tips voor een holistisch stress-reductie weekend

Na enkele weken van een iets te drukke agenda, ben ik toegekomen aan een vrij weekend. Ik heb vandaag mezelf al meermaals betrapt op de gedachte waarin ik me afvroeg of het wel klopte dat ik echt vrij ben en ik moet toegeven dat ik ook mijn agenda heb gecheckt. Een weekend dient ervoor om te herbronnen en de doordeweekse stress van je af te laten glijden en dat heb ik de afgelopen weken gemist. Niet dat mijn weekend er exact hetzelfde als onderstaande lijstje zal uitzien, want we zitten nog steeds met de verbouwingen van ons huis, maar ik ga toch mijn best doen om te herstellen en tot rust te komen. Vooraleer ik aan mijn weekend begin wil ik snel even datgene met jullie delen waar ik op dit moment naar verlang.


Ik hoop stiekem jou een beetje te inspireren hetzelfde te doen of iets in dezelfde trend. Vandaar deze 6 tips voor een holistisch stress-reductie weekend:1. Een boek lezen.

Ik lees veel genres en graag. Het grootste deel van mijn boekenkast is non-fictie en ligt binnen mijn (uitgebreid) interesseveld. Alles wat binnen een holistische levensstijl past kun je wel in mijn boekenrek vinden. Allez, momenteel voornamelijk in de verhuisdozen. Maar als ik ik dat soort boeken lees heb ik altijd een beetje het gevoel dat ik aan het werk ben. Ik wil dan alles kunnen onthouden en wel ergens kunnen toepassen. daarom kies ik dit weekend voor een boek, al dan niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, met een verhaal in. Iets wat leest zoals een roman. Even volledig afschakelen en meegezogen worden in een verhaal van iemand anders. Heerlijk!


2. Yoga beoefenen.

Ik wil absoluut elke dag mijn lijf op een gezonde manier bewogen hebben. De ultieme gezonde versie van beweging is voor mij persoonlijk Yoga (surprise). Je bewegingen synchroon met je ademhaling uitvoeren op een bewuste en dus meditatieve manier, heeft alles in huis om stress te verminderen en te herstellen van een drukke week. Uiteraard koppel ik er ook een meditatie aan vast. Afgelopen week maar mijn mat-momenten maar van korte duur. Mijn lijf snakt naar een lange sessie.


3. Rusten.

Een dutje doen mag er niet aan ontbreken. Doe dit wel niet als je 's nachts slecht slaapt en je slaapdruk moet kunnen opvoeren. Vroeger vond ik het moeilijk om overdag even te slapen, maar nu vind ik het heerlijk. Een siësta heeft volgens onderzoek alleen maar voordelen voor je gezondheid. Olé!


4. Groenten eten.

Ons lichaam heeft veel behoefte aan groenten en toch zijn ze vaak ondervertegenwoordigd op ons bord. Ik weet niet of jij het ook merkt, maar wanneer ik te weinig groenten heb gegeten voel ik het de dag nadien. Groenteschotels en overheerlijke soep zijn trouwens ideaal tijdens koude herfstdagen. Alleen al van naar mijn bord te kijken word ik gelukkig. Als je ogen, smaakpapillen en lijf er blij van worden kunnen we spreken over comfort food. Toch?


5. Quality time

Met je gezin of vrienden en familie. Tijd samen door brengen maakt het hart warm op koude dagen. Op mijn wishlist staan een fijne wandeling maken en een gezelschapsspel spelen met mijn gezin. Misschien ook wel een leuke ontspannende film kijken onder een warm dekentje. Nu al zin in!


6. Ik deed het gisteren al samen met mijn man, maar op zo'n koude herfstdag kan een tripje naar de sauna zó veel deugd doen. Hoewel de warmte en het zweten deugd doen, is misschien het grootste voordeel wel dat je smartphone niet mee naar binnen mag en niemand je kan storen (of je jezelf niet kan overprikkelen).


Ik zou nog even kunnen blijven schrijven maar ik had me voorgenomen om enkel te delen wat ik zelf wil doen. Puntje 6 mag ik al schrappen en ik ga mijn best doen om de andere 5 ook toe te passen, al ben ik al blij met 4 ;-)

Na mijn post klap ik mijn laptop dicht en start mijn weekend. Doe je mee?


Geniet van je weekend!

Dat het vervuld mag zijn met betekenisvolle self-care.


Liefs Ine
Recente blogposts

Alles weergeven

KKV Thee

Golden milk

Comentários


bottom of page