top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

8 manieren om een gestresseerd zenuwstelsel te herstellen

Bewuste zelfzorg kan soms als een last voelen wanneer we onder stress staan en 150 andere dingen te doen hebben, maar het negeren van de signalen van ons lichaam kan een heel andere soort chaos veroorzaken en kan zelfs leiden tot ziekte. Ik deel graag met jullie hoe stress het lichaam beïnvloedt en geef je eenvoudige manieren om kalm te blijven en de vicieuze cirkel van het uitputten van het zenuwstelsel te breken.


Wanneer je lichaam signalen geeft zoals een hongergevoel, vermoeidheid, naar het moeten toilet gaan, dorst, ... en je stelt dit telkens opnieuw uit omdat je zogezegd belangrijkere dingen te doen hebt, veroorzaak je een reactie dat het zenuwstelsel afsluit, iets wat de meeste van ons niet weten of bij stilstaan. Naast de meer voor de hand liggende soorten van stress zoals die van het werk, relaties, gezin, financiën, etc., is er een heel ander niveau van stress dat ook een negatieve impact heeft op het zenuwstelsel en de bijnieren uitput. Als we het zenuwstelsel niet goed verzorgen schakelt het zichzelf uit of gaat het minder goed functioneren. Dat is één van de redenen waarom je plots energie crashes, acute honger hebt of een plotse drang voelt om naar het toilet te gaan enzovoort. Doe daar nog eens een flinke portie bovenop van bijvoorbeeld cafeïne rijke dranken, energiedranken, snacks met veel suiker of zout, ... en er wordt een enorme druk op de nieren uitgevoerd, waardoor onze bijnieren een pak harder moeten werken en onder stress komen te staan.


Het ergste van al is dat als we ons lichaam op deze manier in overdrive brengen, we onze kostbare bijnierenergie verspillen om ons energie te geven die eigenlijk gewoon van nature in het lichaam aanwezig moet zijn. Het put ons uit, maakt ons ziek, depri en kan ons ouder maken.


8 manieren om een gestresseerd zenuwstelsel te herstellen.


1. Eet op tijd

Als je je lichaam structuur geeft, biedt het je comfort en vertrouwt het je. Bouw die relatie met jezelf op.


2. Luister naar je lichaam

Geef jezelf een week of twee om echt te reageren op wat je lichaam nodig heeft zodat je het verschik kan merken. Als je lichaam vraagt of om te slapen, rust dan, doe een dutje, ga vroeg naar bed en probeer het vol te houden. Dit is voor mij persoonlijk het allergrootste struikelblok. Te weinig slaap staat hier dus gelijk aan het minder goed functioneren in de komende dagen. Mijn slechte slaapgewoonte was het moeilijkst om te doorbreken maar het is een wereld van verschil. Heb je nog wat extra motivatie nodig? Lees dan het boek 'slaap' van Matthew Walker, een echte aanrader!


3. Start de dag met warm eten

Wanneer ons lichaam wakker wordt wordt ook de snelheid van onze stofwisseling opgebouwd. Je kan het vergelijken met de motor van een auto die begint te draaien. Een ijskoude amandel latte in ons systeem "gieten" als ontbijt is een 'no go'. We willen de snelheid met warmte stimuleren. Dit helpt ook de bekende middag crash te voorkomen. Een natuurlijke kruidenthee in de ochtend is absoluut aan te raden.


4. Ga op tijd slapen

Er is een systeem voor de organen in ons lichaam, elk orgaan functioneert op een bepaald tijdstip het best en probeert daar een topprestatie neer te zetten. Om 23.00 uur is het de lever die de leiding heeft en slaat die het bloed op. De lever geeft als het ware een thuis aan ons bloed. Om 23.00 uur moet het bloed dus de kans krijgen om te rusten, dus als we onszelf na 23u00 wakker/actief houden, krijgt het bloed niet voldoende rust en worden we de volgende dag moe wakker. In de Chinese geneeskunde wordt er aangenomen dat onze emoties in ons bloed zitten, dus dit is ook een goede gelegenheid om controle te krijgen over emotionele problemen.


5. Hydrateer

De gemakkelijkste manier om het lichaam van zuurstof te voorzien is door te hydrateren. Zuurstof geeft ons energie, vermindert ontstekingen en zorgt ervoor dat we blijven functioneren. Als de hele dag door gewoon water drinken een hele opgave voor je is kan je ook lichte kruidenthee's drinken. Een lichtgroene thee kan ook (geen liters), het is een natuurlijke lichaamszuiveraar, vandaar dat Aziaten het dagelijks drinken.


6. Wees aardig voor jezelf

Elke keer dat je op het punt staat iets te zeggen dat je loskoppelt van je hoogste zelf/bewustzijn, probeer het dan te stoppen en wees lief voor uzelf. Creëer een goede relatie met jezelf, blijf in je kracht en geef het aan niemand weg, dit houdt je stressniveau laag.


7. Accupunctuur

Acupunctuur reset onmiddellijk uw zenuwstelsel, het is wat we nodig hebben wanneer we onder stress staan en onze bijnieren te hard moeten werken.


8. Yoga

Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen voornamelijk 'Nadi Shodana' zijn het ideale hulpmiddel om je zenuwstelsel terug te kalmeren.

Meer uitleg Nadi shodana en link naar een eigen filmpje

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page