top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Afkoelen doe je zo!

Bijgewerkt op: 9 aug. 2022

7 verfrissende self-care tips om hitte-stress tegen te gaan.

We kunnen er maar best aan wennen, aan die hete temperaturen, want de aarde warmt helaas op en daarmee ook onze lichaamstemperatuur in de zomer. Aangezien niet iedereen een fanatieke liefhebber is van warme (lees hete) dagen en een natte rug, geef ik je graag enkele concrete self-care tips om je lichaam af te koelen en op die manier hitte-stress tegen te gaan. Elke tip zal helpen maar ik stel voor om te combineren doorheen de dag. Enjoy en zorg goed voor jezelf!


1. Shitali ademhaling


Deze yoga-ademhalingstechniek heeft een verkoelend effect op je lichaam en je geest. Sitali werkt niet enkel verkoelend maar ook kalmerend voor het zenuwstelsel. Een echte win win dus.


Zo doe je het:


Ga in een comfortabele houding zitten of staan.

Steek je tong uit en rol de buitenste randen samen.

Als je tong niet zo krult, kun je je lippen tuiten of sheetkari beoefenen. Daarbij zet je tanden op elkaar, een volwaardig alternatief voor als je je tong niet kan krullen.

Adem langzaam in door je mond (tong of tanden).

Adem dan uit door je neus.

Blijf op deze manier ademen gedurende maximaal 5 minuten.


2. Drink water


Ik weet het, redelijk vanzelfsprekend maar sommigen hebben toch een reminder nodig (nota aa mezelf). Niet enkel voldoende drinken is de boodschap maar ook liefst op kamertemperatuur, zo koelt het lichaam namelijk beter af dan met ijskoude dranken en het zet je zenuwstelsel niet onder druk. Eet ook vochtrijk fruit en groenten zoals watermeloen of komkommer.


3. Een klassieker: het koude voetbadje


Door je voeten in een koud voetbad te plaatsen, koelt je lichaam af en word je verplicht om stil te zitten. De uitnodiging is dan ook om echt ontspannen een kans te geven. Leg je smartphone weg en maak tijd om even niets te doen, bewust te ademen of te mediteren. Twee vliegen in één klap dus! Je kan eventueel ijsblokjes toevoegen aan je emmer water en om een extra verkoelend effect te bekomen voeg je simpelweg enkele druppels etherische pepermuntolie toe. Mmm...


4. Kokosnootwater


Het drinken van kokoswater is een lekkere en gezonde manier om je lichaam te verfrissen en te revitaliseren. De combi van vitaminen, mineralen en elektrolyten in kokoswater maken het een effectieve manier om je lichaam te hydrateren en te voorzien van nieuwe energie. Daarbovenop heeft het drinken van kokoswater nog een heleboel andere voordelen. Maar dat is voor een andere blogpost ;-) Net echt gek van de smaak? Gebruik het dan als basis voor een heerlijke smoothie.5. Zomerse temperaturen, zomerse kledij. Olé!

Draag losse, lichtgekleurde kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of zijde. Synthetische stoffen zijn sowieso minder aangenaam om te dragen en al helemaal wanneer de temperatuur tot boven de 30 graden stijgt. Play it cool en draag eventueel een hoed en een zonnebril als je in direct zonlicht bent. Draag je haar niet los (warm!), maar in een staart of dotje of steek het lekker nonchelant op voor een mooie zomerlook.


6. Beoefen Yin Yoga.


Deze trage vorm van yoga koelt niet enkel het lichaam af maar werkt ook herstellend en kalmerend. Hierbij 3 houdingen die je onmiddellijk kan uitproberen om de hitte in je lichaam te temperen. Alle yin poses werken verkoelend maar hebben uiteraard nog extra voordelen. Ook die lijst ik graag per pose voor je op. Wil je meer van deze heerlijke yoga stijl? Via ons online yoga en meditatie platform kan je tal van yin yoga sessies beoefenen, er zijn ook gratis proeflessen beschikbaar. Enjoy!


Legs Up the Wall (Viparita Karani)

Extra voordelen: verlicht hoofdpijn, menstruatiekrampen, slapeloosheid, stress en angst.


Ga op je rug liggen en leg je benen tegen de muur, leg eventueel nog een extra kussen onder je sacrum en eventueel iets onder je hoofd.

Spreid je armen of leg ze boven je hoofd.

Concentreer je op je ademhaling terwijl je minstens 3 minuten in de pose ligt.Reclined butterfly (Supta Baddha Konasana)


Een persoonlijke favoriet! De extra voordelen zijn dat deze houding de borst, schouders, liezen en heupen opent. Daarbovenop verlaagd het ook stress, angst en vermindert het zelfs depressie. Het helpt ook onaangename symptomen van de menopauze en PMS te verlichten.


Begin zittend met je knieën gebogen en je voeten op de grond.

Leun zachtjes achterover, kom eventueel op een bolster liggen.

Leg je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar rustig buiten vallen. Ondersteun je benen eventueel met kussens.

Blijf voor minimaal 3 minuten liggen en adem rustig in en uit.Child's pose (Balansana)


Een houding die iedereen elke dag zou moeten doen omwille van de talloze voordelen. Deze zijn ondermeer dat het je heupen opent en lage rugpijn verlicht, je geest kalmeert en je schouders en nek ontspant, het stimuleert het verteringsproces en deze pose is een goede reminder dat rust nemen mag en zelfs productief is.


Leg je dikke tenen tegen elkaar en spreid je knieën. Kom indien mogelijk met je zitvlak op je hielen zitten, kan dit niet steek dan een kussen tussen je kuiten en bovenbenen.

Buig rustig naar voor en leg je voorhoofd op de mat of een dekentje. Je kan je bovenlichaam ook op een bolster laten rusten.

Leg je armen ontspannen voor je.
Een friendly reminder dat je yoga steeds binnen je grenzen beoefent en goed moet voelen of een houding al dan niet bij jouw lichaam past. Gebruik props om je lichaam extra te ondersteunen indien nodig.


7. Zorg ervoor dat je zweet


Probeer tijdens het begin van de dag reeds je lichaam bewogen te hebben. ‘s Ochtends al eens goed gezweet hebben zorgt ervoor dat je lichaam koeler blijft doorheen de dag. Een (semie) dynamische yoga sessie van 20 minuten kan al voldoende zijn. Je dag bijvoorbeeld starten met zonnegroeten is altijd heilzaam en dus ook op hete dagen. Beweeg en adem bewust en blijf binnen de grenzen van je lichaam. Neem zeker rust in Shavasana om je lichaam te herstellen en te voorzien van voldoende energie voor de rest van de dag. Ik doe alvast met je mee.Jezelf een self-care ritueel gunnen is altijd productief en dus zeker ook op warme dagen. Maakt de hitte je loom? Weet dan dat bovenstaande tips je niet veel energie zullen kosten, in tegendeel zelfs. Geniet ervan!


Liefs,

Ine


Ps: Misschien hebben je vrienden het ook warm, delen mag.

 


Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

コメント


bottom of page