top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Self-care op een druilerige dag

8 tips om binnen te genieten en je batterijen op te laden

Toegegeven, druilerige dagen kunnen soms een beetje somber aanvoelen. De lucht is grijs en de regendruppels tikken tegen het raam. Hoewel we uiteraard ook gewoon onze regenjas kunnen aantrekken, lijkt het toch op een uitnodiging van de natuur om binnen te blijven. Het kan soms verleidelijk zijn om je gemoed door het sombere weer naar beneden te laten halen, maar zo'n dag biedt juist een perfect moment voor wat extra zelfzorg. Hierbij dus een lijstje met 8 tips om volledig te genieten van een dagje binnen om je batterijen op te laden. Er zit er waarschijnlijk (hopelijk) wel eentje bij die bij je past.


1. Creëer je eigen spa-oase

Een persoonlijke favoriet! Een van de beste manieren om jezelf te verwennen op een regenachtige dag is door een spa-dagje thuis te houden. Vul je bad met warm water, voeg wat badolie, dim de lichten en steek wat kaarsen aan. Zet rustgevende muziek op en laat jezelf wegdrijven. Al van toen ik nog kind was is mijn favoriete bezigheid in bad mijn oren onder water houden en luisteren naar mijn ademhaling. Super rustgevend en dus stress verlagend. Reinig je huid eens wat dieper en breng een masker aan. Vergeet niet om na je badje een goede vochtinbrengende crème en lotion aan te brengen voor dat extra gevoel van verwennerij.


2. Energetische reiniging

Regen is niet alleen een fysieke reiniging van de aarde, maar kan ook symbolisch zijn voor het reinigen van je energieveld. Gebruik deze tijd om je huis te zuiveren met salie of palo santo. Terwijl je dit doet, kan je je inbeelden dat alle negatieve energieën worden weggespoeld door de regen en vervangen worden door frisse, positieve energie. Neem ook even je eigen energie mee. Je kan ook een zoutbad nemen, dat bezit namelijk ook zuiverende eigenschappen om jezelf energetisch te reinigen.3. Duik in een goed boek

Wanneer heb je voor het laatst de tijd genomen om echt in een boek te duiken? Een regenachtige dag biedt de perfecte gelegenheid om onder een dekentje te kruipen met een boek dat je al lang wilde lezen. Of je nu kiest voor fictie, non-fictie, poëzie of een tijdschrift; verlies jezelf in de woorden en laat je meenemen naar een andere wereld.


5. Mediteren met de regen

Het constante geluid van regen op de ramen kan de perfecte achtergrondmuziek zijn voor meditatie. Zoek een rustige plek in huis, ga zitten of liggen en focus op je ademhaling. Laat de geluiden van de regen je helpen om in het moment te blijven en je geest te kalmeren. begeleiding nodig? Je kan tentallen mediaties vinden op ons platform. Voor elk wat wils :)


5. Koken en bakken

Warmte en comfort komen vaak in de vorm van lekker (gezond) eten. Trakteer uzelf op comfort food. Bak een lading koekjes of Nathalie's heerlijke kaneelrolletjes, maak een romige soep, of probeer dat nieuwe recept uit dat je 2 jaar geleden hebt opgeslagen op Instagram. Als je zonder je te haasten mindful bakt en kookt kan het proces best wel therapeutisch zijn en het eindresultaat is altijd de moeite waard.6. Yoga & Ademhalingsoefeningen

Yoga is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Het langzaam en bewust bewegen in combinatie met diepe ademhaling kan je helpen om je meer geaard en in evenwicht te voelen. Je kunt kiezen voor een zachte stijl zoals restorative yoga of voor energieke vormen waarin bijvoorbeeld de Sun Salutations je lichaam op warmen. Sluit je sessie af met een diepe ademhalingsoefening. Het geluid van de regen kan hierbij helpen om je focus te versterken en je een gevoel van sereniteit te geven. Wees welkom om ons online yoga en meditatie platform 2 weken vrijblijvend uit te proberen (slechts eenmalig per persoon te gebruiken).

7. Reflectie & Intenties zetten

Neem een moment om te reflecteren op je gevoelens, gedachten en doelen. Schrijf in een dagboek wat er op dit moment in je leven speelt en hoe je je daarbij voelt. Het zachte getik van de regen kan je helpen om in een reflectieve stemming brengen. Na deze reflectie kun je ook nieuwe intenties of doelen voor jezelf stellen. Wat wil je loslaten? Waar wil je naartoe werken? Door dit op te schrijven, geef je het een fysieke vorm en maak je ruimte voor nieuwe groei.


8. Beluister een fijne podcast

Podcasts vind ik zelf een leuke manier om bij te leren, geïnspireerd te raken of simpelweg te ontspannen. Met een overvloed aan onderwerpen beschikbaar, is er altijd wel iets dat bij je past. Op een regenachtige dag kan je je in de zetel nestelen met een lekker warm theetje en je oren en brein openstellen voor nieuwe inzichten en verhalen. Uiteraard wil ik je ook uitnodigen om de Studio Hida Podcast te beluisteren :-) Hij zit boordevol tips en motivatie om goed voor jezelf te zorgen. De allereerste aflevering gaat bijvoorbeeld over betekenisvolle self-care en met de praktische tips uit aflevering 10 kom je 'in 6 stappen door de herfst'. Maar ik heb op het 'Ine Studio Hida' account op Spotify ook een afspeellijst met andere inspirerende podcasts. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, praktische tips, of gewoon een rustgevende stem om naar te luisteren terwijl buiten de regen valt, je zal ongetwijfeld een podcast vinden die bij je past.


Voilà, met deze holistische benadering tot self-care kan je dus van een regenachtige dag een dag maken vol betekenis en warmte, groei en innerlijke rust. Ik hoop dat dit artikel je mag inspireren om goed voor jezelf te zorgen op alle niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. En remember: na regen komt... een geweldig excuus om nog een dagje binnen te blijven en aan self-care te doen!


Geniet ervan!

Liefs Ine
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Golden milk

Comments


bottom of page