8 tips om je weerbaarder te maken
Bah, krijg ik plots een TikTok te zien van een extreemrechtse politicus en zo nieuwsgierig als ik ben keek ik toch maar eens even. Tot ik plots besefte dat het algoritme me meer van dat soort filmpjes zou voorschotelen. Swipe, snel naar het volgende dus! Ook ik zie het nut en het plezier van sociale media, als je me volgt op Instagram bijvoorbeeld zie je regelmatig posts en stories verschijnen. Maar in onze hedendaagse maatschappij, waar de stroom van informatie constant aanwezig is en vaak overweldigend kan zijn, wordt het steeds belangrijker om bewust te kiezen welke informatie we tot ons nemen. Sociale media-algoritmes bijvoorbeeld zijn zo ontworpen dat ze inspelen op onze interesses en gedragingen. Als je iets bekijkt, krijg je vaak meer van hetzelfde te zien. Wat ook fijn kan zijn. Maar wat gebeurt er als deze informatie onze innerlijke rust verstoort?
De kracht van algoritmes
De algoritmes achter sociale media zijn krachtig. Ze hebben de capaciteit om onze voorkeuren en gedragingen te analyseren en vervolgens inhoud aan te bieden die aansluit bij wat we graag zien. Op het eerste gezicht lijkt dit positief; we krijgen content die ons interesseert. Maar er schuilt een gevaar in deze vicieuze cirkel. Als de informatie stress, angst of negatieve emoties veroorzaakt, komen we gevangen te zitten in een lus van dergelijke informatie.
Ontvankelijkheid 's avonds
Interessant is dat onderzoeken aantonen dat we 's avonds, na een lange dag, ontvankelijker zijn voor informatie. Ons brein, dat al hard heeft gewerkt, is dan meer beïnvloedbaar. Hierdoor kunnen bepaalde berichten of nieuwsitems een diepere impact hebben dan wanneer we ze op een ander moment van de dag zouden consumeren.
Holistisch kader
Het is essentieel om informatieconsumptie in een holistisch kader te plaatsen. Onze geest, lichaam en ziel zijn met elkaar verbonden. Wat we consumeren, zowel fysiek als mentaal, heeft invloed op ons algehele welzijn.
Het filteren van digitale ruis is zoals het opruimen van je huis; het schept ruimte, helderheid en een diep gevoel van innerlijke rust.
8 Tips voor meer innerlijke rust:
Stel grenzen: Beperk de tijd die je doorbrengt op sociale media en stel specifieke tijden in waarop je uitlogt, vooral vlak voor het slapengaan.
Diversifieer informatiebronnen: Laat je niet beperken tot één platform of bron. Door verschillende perspectieven te verkennen, breek je uit de algoritme-bubbel.
Reflecteer: Neem een moment om te reflecteren. Denk na over de informatie die je die dag hebt geconsumeerd en hoe deze je heeft beïnvloed.
Digitale detox: Neem momenten waarop je volledig offline bent. Dit helpt je brein om tot rust te komen en het vermindert de kans dat je wordt beïnvloed door negatieve content.
Kies bewust: Voordat je iets deelt, klikt of bekijkt, vraag jezelf af: draagt dit bij aan mijn geluk en welzijn?
Fact check & denk kritisch: Neem niet alles klakkeloos over wat je leest of ziet. Check de feiten en blijf kritisch denken. Het is essentieel om onderscheid te maken tussen opinies en feiten.
Perspectief: Hoewel er veel stressvol (beangstigend) nieuws kan zijn, betekent dit niet dat de wereld één grote bal van miserie is. De media richt zich voornamelijk op negatieve gebeurtenissen, maar er gebeuren elke dag ook veel mooie en positieve dingen.
Mediteer: In meditatie verwerk je je dag en dus ook de info die tot bij jou gekomen is. Wanneer je 's avonds mediteert neem je minder informatie en prikkels mee in je slaap en zal je niet enkel meer kalmte ervaren maar ook genieten van een kwalitatieve(re) nacht slaap.
Om innerlijke rust te bewaren proberen we dus best waakzaam en ons bewust te zijn van de invloed van info en algoritmes op ons dagelijks leven. Want in een wereld waarin we overspoeld kunnen worden met informatie, is ons bewustzijn ons kompas en (alleszins voor mij persoonlijk) innerlijke rust onze bestemming. Vrijheid in het digitale tijdperk betekent niet alleen toegang tot eindeloze informatie, maar ook de wijsheid om te kiezen wat we toelaten in onze geest.
Liefs,
Ine
Ps: Beluister zeker eens onze Podcast aflevering 'Van overprikkeling naar innerlijke rust'.
Veel luisterplezier.
Comments