top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Een self-care ritueel. Zo creëer je het.

6 tips voor dagelijkse zelfzorg

Foto uit mijn boek Zenparents. Yoga, meditatie en betekenisvolle self-care voor drukbezette ouders

Het leven kan hectisch en stressvol zijn en hoewel iedereen tijd kan maken om voor zichzelf te zorgen voelt het vaak anders aan. De goede voornemens zijn vast ook voor jou herkenbaar. Je wilt misschien wel (her)starten met yoga, mediteren of een ander betekenisvolle en bewuste gewoonte aannemen om meer rust en vrijheid te ervaren. Maar ondanks de juiste intentie staat het opbouwen van een self-care ritueel dag na dag onderaan je to-do lijstje.


Als self-care enthousiast heb ik wel meer dan één zelfzorg ritueel. Ik beoefen consequent yoga, mediteer, schrijf en dans. Ik verzorg mijn huid met goede producten, zuiver mijn lichaam en geest, en ook onze leefruimtes en mijn werkplekken. Ik doe aan introspectie, zelfreflectie en affirmeer. Drink 's ochtends warm water, schraap mijn tong en ga elke dag om 22u00 naar bed. Ook al zijn er nog heel wat mooie aspecten van zelfzorg die ik toepas, kan ik die in deze context niet aan mijn lijstje van rituelen toevoegen omdat ik ze niet consequent beoefen.


Ik ben me ervan bewust dat het niet altijd makkelijk is en dat ook het mentale en emotionele draagvlak aanwezig moet zijn, maar discipline brengt de meesten al een eind op weg. Ik persoonlijk motiveer mezelf telkens met de gedachte dat wanneer ik goed voor mezelf zorg, ik gegrond en minder gestresseerd ben, me meer in evenwicht en vrij voel. Op die manier ben ik een fijner mens voor mijn omgeving.


Een self-care ritueel werkt ondermeer stress verlagend en energie stimulerend, emotie regulerend en verhoogt je gevoel van zelfliefde. Kortom het is helend. Zeker wanneer je het echt betekenisvol maakt. Wanneer je ervoor kiest om op zijn minst 1 activiteit te beoefenen die echt betekenisvol is zal je er de voordelen snel van mogen ervaren.6 tips om een self-care ritueel te creëren


1. Graag doen is makkelijker.

Kies een activiteit die echt goed voor je is en die je graag doet of kan leren graag doen. Misschien vind je meditatie niet onmiddellijk leuk, maar eens je er beter in wordt en voelt wat het voor je kan doen verheug je je op dit deugddoend moment.


2. Maak een planning.

Plan je self-care ritueel in zoals elke andere activiteit. Wijk niet van je plan af (tenzij door overmacht). Indien het past in je agenda beoefen dan je gekozen techniek(en) op hetzelfde uur. Zo wordt het sneller een impuls.


3. Heb discipline.

Ik weet net zoals een ander dat de goesting er niet altijd is, maar wees niet lui en hou je aan je afspraak met jezelf. Een yoga sessie is niet zoals alcohol drinken. Je hebt er namelijk achteraf nooit spijt van.


4. Luister naar je lijf.

Je kunt altijd opteren voor een rustiger versie van je plan als je te moe bent. Daarom bied ik op het online yoga en meditatie platform verschillende stijlen aan, iets voor elk energie niveau dus. Je kunt na je sessie zelfzorg nog steeds in je zetel gaan liggen en je favoriete serie bingen.


5. Geef jezelf toestemming

Er is niemand die zo goed weet wat je nodig hebt dan jezelf. Geef jezelf toestemming en laat mogelijke schuldgevoelens los. Betekenisvolle self-care is dé tool om een productief lid van de maatschappij, een betere ouder, een liefdevoller en compassioneler persoon te zijn. Self-care is alles behalve egoïstisch en zeker geen luxe. Self-care is in elk opzicht productief.


6. Beoefen introspectie

Voel je veel weerstand en vind je het moeilijk om zelfzorg toe te passen? Duik dan eens diep naar binnen en probeer te voelen waar het vandaan komt. Stel jezelf enkele vragen zoals:

waar komt deze weerstand vandaan, ben ik in evenwicht als ik niet goed voor mezelf zorg, welke excuses weerhouden me ervan een self-care ritueel op te bouwen of welke beperkende gedachte weerhoudt me ervan goed voor mezelf te zorgen? Kom je er zelf niet uit laat je dan eventueel begeleiden door een coach of een therapeut.


Om je op weg te helpen heb ik enkele waardevolle tools gecreëerd. Een gratis te downloaden Self-Care Worksheet met oefeningen en tips voor meer betekenisvolle zelfzorg en 2 weken onbeperkte toegang tot het online yoga en meditatie platform. Daar kun je een groeiend aanbod van +140 sessies yoga, meditatie en ademhalingstechnieken beoefenen. Heel wat moois om de opbouw van een diepgaand zelfzorg ritueel te ondersteunen.


Geniet ervan, het is met liefde gemaakt.

Liefs IneRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page