top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Schuldgevoel na de feestdagen?

Wat niet en vooral wat wel te doen.

Nu de feestdagen achter de rug zijn, kan de nasleep ervan voor sommigen wat ontmoedigend zijn. Na al die feestjes met lekker eten en bubbels zou je je wel eens schuldig kunnen voelen en dan kunnen een nieuw dieet of een extreme trainingsroutine tot je goede voornemens behoren. Persoonlijk heb ik geen last van dat schuldgevoel maar ik voelde me geïnspireerd na een telefoontje met een vriendin die zich een beetje had "laten gaan" en dus haar pittig plan volmondig aan me uitlegde, ook al kon ik reeds een vleugje twijfel bespeuren.


Het goede nieuws is dat diëten en extreme work-outs niet nodig zijn om gezond en fit te zijn! Als je het mij vraagt mag je er gerust ook een dik vraagteken achterzetten. Eén, is dat wel gezond en twee, is het vol te houden?? Voilà!


In plaats van meteen in een intensief regime te springen, zou het misschien beter zijn om de focus te leggen op het creëren van een duurzame, gezonde levensstijl. Begin met het (terug) opbouwen van een bewegingsbasis die werkt binnen de grenzen van je lichaam. Dit kan eenvoudig zijn zoals een dagelijkse yogabeoefening en/of een lange wandeling maken. Zorg ervoor dat je doorheen de dag je lichaam voldoende hebt laten bewegen. Ook al doen we het vaak, we zijn niet gemaakt om uren te zitten.


Wat eten betreft focus je je het best op het voeden van je lichaam met voedzaam, gezond eten. Je eet best veel gezonde vetten zoals avocado, noten en zaden, evenals ingrediënten die rijk zijn aan vezels en eiwitten. Als je dit doet heb je ook minder cravings naar suiker of ongezonde vetten zoals chips. Het is ook nog steeds winter, je lichaam heeft dus warm eten nodig om de motor te doen draaien. Dus geen salades die je systeem afkoelen. Denk aan veel lekkere en kleurrijke groenten op je bord. En dat mag meer dan 1 keer per dag zijn, goed vullende soep tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je geen honger hebt en op tijd eet. Drink ook veel water en neem gezonde snacks mee voor op het werk of onderweg.


Vergeet ten slotte het stukje stressvermindering niet. Stress kan een enorme impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid en ook op je lichaamsgewicht. Het is dus belangrijk om elke dag tijd te maken voor je self-care rituelen. Focus je vooral op diepe ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen. Probeer wat minder te scrollen en eventueel meer te lezen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om echt te rusten en dat je weer ruimte maakt in je drukke hoofd.


Wanneer we verandering willen aanbrengen in ons leven is discipline een belangrijk aspect. We willen namelijk enkele gewoontes doorbreken en nieuwe creëren. Maar dat wil niet zeggen dat je hyper streng voor jezelf moet zijn. Evenwicht is belangrijk. Staat er bijvoorbeeld dynamische Yoga op je planning maar ben je te moe, switch dan naar een zachtere flow. Heb je geen tijd of energie om te koken, haal dan die lekkere soep uit de diepvries boordevol groenten i.p.v. te stoppen aan het frituur. Voor alles bestaat er oplossing die je helpt je doel te bereiken.


Kort samengevat, de sleutel tot een mooie start van 2023 ligt in het creëren van een duurzame, evenwichtige levensstijl vervuld van self-care rituelen die voor jou werken.

Ik hoop dat jouw voornemens je voldoening zullen brengen. Onthoud dat zowel mildheid als discipline belangrijk zijn om je doelen te bereiken.


Fijne dag!

Liefs Ine

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page