top of page
  • Foto van schrijverIne Maes

Vertragen in de herfst

Bijgewerkt op: 23 sep. 2022

6 tips om jezelf in herfstmodus brengen


Het herfstseizoen, niet iedereen wordt er blij van en daarom geef ik je graag enkele tips hoe je het kan benaderen en hopelijk ook leert te appreciëren. Zodat je er meer van kan genieten en de herfstdagen niet enkel verlangend naar de zomer hoeft door te brengen. In de Oosterse geneeskunde beschouwen ze de herfst als het ideale moment om onze energie naar binnen te keren en ons op die manier voor te bereiden op de winter. De herfst is ook de perfecte tijd om nieuwe intenties voor je zelfzorg ritueel te zetten, er eentje te beginnen of je oude gewoonten te vernieuwen. Voordat je het weet staan de feestdagen weer voor de deur met uiteraard de daar bijhorende drukte. Hoe je voor jezelf en eventueel voor je gezin zorgt in aanloopt ervan, geeft de juiste aanzet om dit tijdens de dikwijls drukkere wintermaanden ook te blijven doen.


Je hoeft geen voorstander van Oosterse geneeskunde zijn om zelf te voelen dat naarmate het weer koeler wordt, we onze energie meer naar binnen brengen (of minder energie hebben), het nodigt uit om even te pauzeren, na te denken, de balans op te maken en het zomerseizoen te verwerken.


Heb je nood aan een duwtje in de rug om in herfstmodus te komen? Misschien helpen onderstaande suggesties dan om in de mood te komen en te vertragen. Want uit dat laatste haalt iedereen zijn/haar voordeel.1. Voed je lichaam met seizoensgebonden ingrediënten.


Tijdens dit seizoen vraagt het lichaam instinctief naar gekookte warme maaltijden, aardse voedingsmiddelen, rijke geuren en warmere kleuren. Heb je tijd ga dan je groenten halen bij de lokale boer voor lekkere seizoensproducten. Lokaal geteelde voeding geeft jou en je gezin een echte voedingsboost, omdat de tijd tussen plukken en het te eten korter is. Herfstfavorieten zoals appels, broccoli, bieten en pompoen zijn gezonde, heerlijke en lekkere opties voor een echte herfstmaaltijd. Kolen, aubergines, bouillons en gebakken donkere bladgroenten zijn in feite allemaal goede en lekkere keuzes. Pompoenen bijvoorbeeld bevatten vitamine A, vezels, kalium en fytosterolen. Deze voedingsstoffen ondersteunen o.a. het gezichtsvermogen, kunnen bijdragen tot gewichtsverlies en verlagen de cholesterol.


Kook je graag? Dan kan je tijdens het weekend een paar uur vrij maken om enkele van je favoriete gerechten te bereiden voor tijdens de week. Het kan een fijne manier zijn om voor jezelf en anderen te zorgen, dit in lijn met de innerlijke energie van het seizoen en daar bovenop heb je minder werk wanneer je door de week thuiskomt na een drukke lange dag.2. Breng tijd door in de natuur.


De herfst is een mooie tijd om tijd door te brengen in de natuur. Het geritsel van de gevallen bladeren die heerlijk knapperen onder je voeten, de prachtige kleuren van degene die nog aan de boom hangen en uiteraard het kastanjes rapen. Wat niet alleen leuk is om te doen maar ze zijn ook zo lekker! Bovendien verhoogt tijd buitenshuis doorbrengen je vitamine D-gehalte en dat maakt je o.a. gelukkiger en energieker.3. Neem voldoende rust.


Slaap is essentieel om ons geaard, gelukkig en gezond te houden. Door voldoende rust te nemen eren we de verandering in het seizoen door af te stemmen op onze natuurlijke cyclus. Studies tonen aan dat na verloop van tijd gebrek aan slaap het immuunsysteem schaadt, waardoor we gevoeliger worden voor bijvoorbeeld verkoudheden en virussen die bij de koelere maanden horen. Onvoldoende slaap wordt ook in verband gebracht met te weinig energie, stress en gewichtstoename. Idealiter moeten volwassenen 7 tot 9 uur per nacht slapen, ongeacht het seizoen en hebben ze misschien zelfs meer nodig tijdens de koudere maanden. Hou wel in gedachten dat we allemaal verschillend zijn. Je kan eventueel experimenteren met je slaappatroon tijdens de komende weken om aan te voelen wat voor jou het beste werkt. 7 uurtjes, 9 uur? Dutjes zijn ook een prima manier om wat meer rust in je leven te brengen, hou ze kort en doe ze niet meer na 14u30 zodat ze niet je slaap 's nachts bederven. Kortom, probeer zoveel mogelijk rust te krijgen om jezelf dit en komend seizoen zo goed mogelijk te voelen.


4. Neem een vitamine D-supplement.


We halen het grootste deel van onze vitamine D uit de zon, dus onze inname ervan vermindert tijdens donkerdere en koelere maanden doordat we meer tijd binnenshuis doorbrengen. Vitamine D verhoogt o.a. je energie, houdt onze botten sterk en ondersteunt het immuunsysteem. Het is aangeraden om minstens van oktober tot april extra vitamine-D in te nemen, liefst van al degene die organisch onttrokken is omdat we die beter opnemen. Het stimuleert je humeur en immuunsysteem en gaat ook het bekende en gevreesde winter dipje tegen.


5. Neem wat tijd voor jezelf.


Zoek de rust op met een boek, drink een lekker kopje thee of ga gewoon even rustig in stilte zitten. Maak het gezellig binnen en sta jezelf toe niets te doen. Er zijn zoveel manieren waarop je je kan verbinden met jezelf en eventueel kan reflecteren over wat je rust en vreugde brengt. De herfst nodigt ons uit om te vertragen en te bekijken welke positieve veranderingen we in ons leven kunnen teweegbrengen.6. Restorative Yoga


Hoewel elke vorm van yoga onze aandacht naar binnen doet keren is het herfstseizoen, waar we dus willen vertragen, een goede tijd om restorative ofwel herstellende yoga te beoefenen. Als je reeds een vast yoga ritueel hebt is deze yin vorm van yoga een mooie aanvulling. Je neemt yin yoga houdingen aan met extra ondersteuning van kussens en dekentjes, om op die manier zoveel mogelijk te kunnen ontspannen en liefst van al helemaal weg te smelten in de houding. Hou je aandacht bij je ademhaling om je niet door gedachten en andere externe dingen te laten afleiden.


In de traditionele Chinese geneeskunde wordt herfst geassocieerd met de longen en dikke darm orgaansystemen, die de ademhaling- en eliminatiefunctie van het lichaam regelen. Deze systemen staan symbool voor de natuurlijke cyclus van geven en ontvangen. De longen accepteren zuurstof en geven deze later vrij als koolstofdioxide. Voedingsstoffen worden opgenomen en later weer geëlimineerd.


Yoga stimuleert de goede werking van de meridianen, ofwel subtiele energiebanen, in het lichaam. Puppy pose, broken angel wing, child's pose with a twist en fish pose zijn ondermeer houdingen die perfect bij de herfst passen.Kortom, geniet van het mogen vertragen, cocoon zoveel als mogelijk en zorg voor jezelf.


Liefs Ine
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page